Moderátoři Nedělního Dobrého rána na Dvojce

25. březen 2019

Složení moderátorů se pozvolna obměňuje i v závislosti na jejich časových možnostech a zdravotním stavu.

Dobrý den,

již delší čas Vám chci sdělit své čím dál větší rozčarování nad nedělním ranním vysíláním. Nedělní “dobrojitrníci“ mizí… A jak tak poslouchávám, jsou zřejmě nenahraditelní. Ale já myslím, že lze najít někoho, kým budou postupně snad adekvátně nahrazeni, ale zatím to tak není.

Je mi to moc líto… tak ráda jsem poslouchala vždy od páté ranní toto intimní propojení „rádiového vypravěče“ a posluchačů, jímž jsem byla i já. Mizí to zvláštní a neopakovatelné. Čím dál více slýchávám předtočené rozhovory (viz nedělní ráno s Ondřejem Kepkou) nebo záznamy starých nahrávek – byť jsou leckdy opravdu výborné. Myslím, že autentický on-line rozhovor právě v této ranní hodině nelze nahradit předtočenou nahrávkou, hodně tím ztrácí tu správnou atmosféru. Pan Novotný alespoň svému hostu telefonuje a je to prostě autentické a živé, je to takto fajn.

Je možné se nad tím zamyslet? Byla bych moc ráda za zpětnou reakci k tomuto tématu. Pana Kepku, Žmolíka či Tamchynu lze slyšet i v jiných pořadech, proč opět v nedělním ránu? Chybí mi moc Pavlína Filipovská a jí podobní, o Alfredu Strejčkovi nemluvě (moc mu přeji zdraví). Kde jsou takovíto lidé? Lze je najít i mimo rozhlas? Zkuste oslovit posluchače, třeba Vám pomohou…

Ještě k muzice – v tuto ranní dobu (nedělní ráno 10. 2.) jsem myslela, že poslouchám komerční rádio, nechápala jsem vůbec výběr hudby. Muzika je naprostá součást právě tohoto ranního vysílání a myslím, že by tomu měla být přizpůsobena, viz vysílání Alfreda Strejčka, který to vystihl vždy naprosto geniálně!!!!!

S pozdravem

I. S.

________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za názor na vysílání Dvojky. Na změny v podobě Nedělního Dobrého rána jsem se v souvislosti s Vaším dopisem ptal pana Nováčka, pověřeného řízením Dvojky. Potvrdil mi, že tento pořad zůstává ve vysílání Dvojky a žádné změny ho nečekají. Složení moderátorů se pochopitelně pozvolna obměňuje, ale to souvisí s jejich časovými možnostmi, zájmem, také ovšem například zdravotním stavem (to je například bohužel případ Alfreda Strejčka, kterého jste zmínila). Občasnému předtočení se nevyhne žádný pravidelný publicistický pořad. Stejně tak se stane, že si z nějakého důvodu předtočí svůj rozhovor moderátor na Radiožurnálu nebo Plusu. Nesmí se to zneužívat, ale na druhou stranu lze to pochopit.

Co se týče moderátorů, které jste jmenovala, domnívám se, že Ondřeje Kepku a Roberta Tamchynu lze dnes slyšet právě jen v těchto svátečních pořadech, posluchači je mají rádi. Václav Žmolík je kvalitní a u posluchačů oblíbený moderátor, mohu to potvrdit ze své agendy. Vzděláním je právník, pracoval ale jako divadelní dramaturg a pak si ho přitáhla média - rozhlas a televize. Má velmi široký kulturní rozhled a věřím, že do nedělního rána typově dobře zapadne. Nicméně budu velmi rád, když mi sdělíte svou představu o tom, kdo by měl Nedělním Dobrým ránem posluchače provázet. Rád ta jména doporučím vedení Dvojky.

Přeji Vám klidný víkend a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio