Moderátorky pořadu Jak to vidí

17. leden 2017

Pokud mají moderátoři jednoho hosta, jejich povinností je být hostu kritickými oponenty, nikoli za každou cenu, ale s přiměřenou mírou racionální skepse.

Karolína Koubová a teď už i Zita Senková. Myslím, že by neměly vést pořad Jak to vidí. Pokud chtějí vnucovat pozvané osobě (Šándor, Hoffman) způsob odpovědí nebo ji rázně odvádět od tématu, když se jim nelíbí, ať dělají pořady pouze pro sebe.

Hana Kozlová

<hr/>

Vážená paní Kozlová,

děkuji Vám za konkrétní připomínku týkající se moderování pořadu Jak to vidí. Seznámím s ní šéfredaktora Dvojky ČRo Martina Gromana i obě moderátorky.

Dovolte mi jednu obecnější poznámku týkající se stylu moderování v pořadech Českého rozhlasu. Pokud mají moderátoři jednoho hosta, jejich povinností je být hostu kritickými oponenty, nikoli za každou cenu, ale s přiměřenou mírou racionální skepse. Je to důležité proto, aby rozhovor měl ráz skutečné debaty, tedy střetávání protikladných názorů. Jde samozřejmě o to, jak je tento princip uplatňován. Jestliže hostovy názory jsou v souladu s názory posluchače, může se stát, že moderátorovy námitky posluchači vadí. Ale jak jsem uvedl, debata v médiu veřejné služby by měla spočívat na principu střetu různých stanovisek. Pokud má moderátor dva a více hostů, nesmí se přiklonit k jednomu z nich, ale musí dbát o to, aby udržoval a řídil konverzaci a zajišťoval pokud možno rovnocennou přítomnost všech pozvaných hostů ve vysílání.

Pokud byste měla dojem, že Vámi uvedené moderátorky své úloze nedostály, prosím napište mi, v čem podle Vašeho názoru pochybily. Doporučil bych Vám, abyste si poslechla, jak moderují debaty s jinými hosty pořadu Jak to vidí, a pokusila se sledovat, zda způsob, jímž vedou debaty, Vám připadá tendenční, zaujatý, a hlavně - a to je podstatné – v čem konkrétně tuto tendenčnost spatřujete. Pomůžete mi tak v další práci s Vaším podnětem.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio