Moderátorský styl Marie Bastlové

26. červen 2019

Moderátor je povinen zastupovat nepřítomné zastánce jiných názorů. Bylo by chybou, kdyby se moderátoři chovali ke svým hostům empaticky a nekladli jim nepříjemné otázky.

Vážený pane,

již jednou jsem se zmiňovala o paní redaktorce, Marií Bastlové. Je opravdu úsměvný zážitek poslouchat tuto paní redaktorku s jejími hosty. Dnes (5. 6.) to byl p. ministr Havlíček, velmi kultivovaný člověk a téma byl audit, který je asi dobrým soustem pro všechny žurnalisty a poziční politiky.

Prosím poučte o etice žurnalistiky zmíněnou paní redaktorku , která se vrhá na svého hosta jako šelma na kořist.

Myslím, že bychom si měli zachovat odborný nadhled, diletantismus a neodbornost nepatří do rozhlasu a TV ČR.

Děkuji.

M. V.

_____________________________________________________________________

Vážená paní doktorko,

děkuji Vám za konkrétní připomínku. Na základě Vašeho podnětu jsem si pozorně poslechl pořad 20 minut Radiožurnálu, v němž Marie Bastlová měla jako hosta ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka. Neshledal jsem v něm porušení zásad novinářské etiky - manipulační techniky, užívání neověřených informací, nepřiměřený nátlak. Je zapotřebí uvědomit si, že pokud je ve studiu veřejnoprávního rozhlasu přítomen jeden host, moderátor je povinen chovat se k němu jako zástupce nepřítomných zastánců jiných názorů, to znamená být mu oponentem s jistou mírou racionální skepse. Bylo by chybou, kdyby se moderátoři chovali ke svým hostům empaticky a nekladli jim nepříjemné otázky. To je ale součást profese, nikoli snad osobní charakteristika. Je pravda, že každý člověk je trochu jiný typ - dejme tomu od Barbory Tachecí po Michaela Rozsypala. Ale v zásadě platí, co jsem uvedl.

Váš kritický pohled na moderátorský výkon Marie Bastlové nicméně předávám Zpravodajství Českého rozhlasu jako důležitou zpětnou vazbu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio