Návrat pořadu Krásné hlasy?

31. říjen 2019

V novém programovém schématu Vltavy se od 1. dubna 2020 znovu objeví speciální pořad věnovaný nahrávkám operních pěvců a pěvkyň.

Dobrý den pane Pokorný.

Byl jsem jedním z posluchačů, kteří milovali na Vltavě pořad "Krásné hlasy", skvěle komentovaný panem Rumlem, později neméně pěkně panem Bálkem a ostatními redaktory.

A také to byl jeden z pořadů, které jsem na webu Českého rozhlasu často vyhledával a pouštěl z archívu. Vůbec mně nevadilo, že jsem pořad slyšel vícekrát. Naopak.

Nějakou dobu jsem se k tomuto pořadu přes počítač nedostal a byl jsem proto nemile zaskočený, že tento pořad již není v nabídce archivních pořadů. 

Díky Vaší odpovědi na dotaz paní A. K. a uvedení odkazu jsem si hned "vychutnal" Marii Callasovou.

I já se tedy přidávám k posluchačům, kteří by rádi, kdyby ČRo tento pořad obnovil.

Bohužel jsem v "Audioarchívu", ale ani v "Celodenních záznamech", nenalezl možnost jak si zpětně poslechnout pořad "Polední koncert". Chápu, že je to z důvodu autorských práv. Nová volba "Celodenní záznamy" je pro poslech pořadů, u nichž to možné je, velmi šikovná a přehledná. To se ČRo povedlo.

Plně chápu programové změny, které rozhlas dělá ve snaze maximálně uspokojit posluchače, zvětšit poslechovost, získat nové posluchače a případně rozšířit program stanice o nové pořady.

Na druhou stranu jsou jistě osvědčené a hodně sledované pořady, které je škoda rušit.

Jsem věrný posluchač Českého rozhlasu. Poslouchám jak stanice vysílané na FM, tak i ty šířené jen přes DAB a internet.

U všech stanic ČRo oceňuji profesionalitu, se kterou pořady pro nás, posluchače, děláte. Programy jsou pestré, zajímavé a pečlivě připravené. Věřím, že Vám k tomu pomáhá i rozsáhlý archív ČRo a zkušenosti Vašich pracovníků. Díky Vám všem.

S pozdravem

M. B.

___________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za milý a upřímný dopis. Jsem rád, že mám pro Vás dobrou zprávu. O pořadu Krásné hlasy jsem hovořil s hudebními redaktory Vltavy již dříve a tlumočil jsem nelibost posluchačů nad jeho zrušením. Snad tedy i mé intervence přispěly k tomu, že v novém programovém schématu Vltavy se od 1. dubna 2020 znovu objeví speciální pořad věnovaný nahrávkám operních pěvců a pěvkyň. Vyplynulo to z mé konzultace s vedoucím Redakce vážné a jazzové hudby stanice Vltava Janem Mazurou. Pořad se má vysílat každou neděli od 14 hodin. Jeho koncepce bude respektovat tradici pořadu Krásné hlasy, i když dnes ještě není definitivně určeno, zda zůstane i tento tradiční název. Tato zpráva jistě potěší mnoho posluchačů Vltavy, potěšila i mne samotného.

Co se týče umisťování koncertů do audioarchivu, tam už je důvodů k optimismu méně. Český rozhlas musí postupovat v souladu s právy autorů a interpretů. Často jsou ve smlouvách stanoveny lhůty, po které lze nahrávku veřejně sdílet, je vžitým pravidlem, že to je jeden týden (což odpovídá době, po kterou jsou přístupné celodenní záznamy). Na další volné sdílení již Český rozhlas většinou nemá právo. Tato pravidla zůstanou v platnosti samozřejmě i po spuštění nového webového projektu mujrozhlas.cz na konci letošního roku.

Věřím, že Vám Český rozhlas i nadále bude přinášet to, co ke svému životu potřebujete. Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio