Názorové spektrum na ČRo Plus

16. červenec 2019

Český rozhlas má poskytovat prostor co nejširšímu spektru názorů. Analýza vysílání ukázala, že v případě tématu voleb do Evropského parlamentu ČRo této povinnosti dostál.

Dobrý den.

Bohužel nemohu najít žádný kontakt na ČRo Plus. Požádejte prosím tamní redakci, ať si hlavně do "Názorů a argumentů" (ale i jinam) nezvou převážně "EUrohujery" (propagátory současné podoby EU) a levičáky. Debata v poněkud širším názorovém spektru by byla podstatně zajímavější a více by odpovídala stanovám veřejnoprávní instituce. Nejedná se jen o dnešní sestavu, dojem je dlouhodobý.

Pozdrav.

K. Š.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

doporučení k rozšíření názorového spektra přichází na mou adresu velké množství. Někteří posluchači si přejí více názorů kritických vůči dnešní vládnoucí koalici včetně zákazu účasti představitelů KSČM a některých dalších stran, jiní naopak požadují větší zastoupení sympatizantů dnešní vlády a prezidenta. Záleží na osobních preferencích každého posluchače. V souvislosti s volbami do Evropského parlamentu jsem si zadal u Analytického a rešeršního oddělení ČRo analýzu materiálů Českého rozhlasu, která měla vyvrátit nebo potvrdit tezi, že ve vysílání se jednostranně zdůrazňuje nesprávnost a nevýhodnost brexitu. Prokázalo se, že Český rozhlas dává trvale slovo i zastáncům brexitu a že nejde o jednostranný, tendenční, "eurohujerský" pohled. Nevím přesně, koho myslíte pod označením "levičáci". Zda jde o komunisty, nebo o zástupce anarchistů či zelených. To ale asi není podstatné. Jádrem Vašeho komentáře je doporučení, aby Český rozhlas poskytoval prostor co nejširšímu spektru názorů. S tím jednoznačně souhlasím a Váš dopis jsem uváděl jako příklad ve své dnešní debatě s ředitelem Zpravodajství Českého rozhlasu. Myslím, že jeho pracovníci mají dobrou vůli, ale samozřejmě ne vždycky se vše povede. Je dobře vytknout jim konkrétní prohřešek nežli obecně konstatovat, že nepracují, jak by měli. Byla by to pomoc i pro mne jako zástupce zájmů posluchačů.

Děkuji Vám za porozumění a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio