Názory Tomáše Halíka v Jak to vidí

17. květen 2017

Český rozhlas jakožto médium veřejné služby musí zajistit názorovou pluralitu.

Vážený pane ombudsmane,

velmi mne pobouřilo zcela neobjektivní, zaujaté a demagogické vystoupení Dr. Tomáše Halíka v Jak to vidí dne 19.4.! Dr. Halík nejen plive oheň a síru na prezidenta Zemana, ale jeho projev příliš připomíná něco, co známe z minulosti!

Za prvé – je-li patrný příklon našeho prezidenta k Rusku, aťsi pan doktor uvědomí, že našemu národu je snad bližší slovanské a – když už se zaštiťuje křesťanstvím – křesťanské Rusko než dnešní nám horem dolem vnucovaná Amerika, jejíž dlouhé prsty ovlivňují světovou politiku.


Takto dnes naštěstí smýšlí již mnoho vzdělaných Čechů. (Jak jinak vyznívá vlídné a objektivní komentování situace Ivanem Hoffmanem!) Historii USA nechť si prostuduje každý sám. Že ji p. Dr. Halík zná, nepochybuji.

Dále nevím, jakým právem soudí, kdo co financuje (viz pořad!). Co kdyby Dr. Halík raději pohovořil o tom, kdo financuje jeho? Každého politika totiž někdo financuje. Je takový rozbor úkolem pořadu Jak to vidí?

Navrhuji tedy zavést pořad Kdo koho financuje a tam objektivně posuzovat všechny politiky a instituce, ty katolické na prvním místě.


Za druhé – neobvykle autoritativní a demagogické donucování národa, jak má smýšlet = katolicky, by snad z veřejnoprávního média ani nemělo zaznít! Pan Halík – jako většina katolíků – používá slovo „náboženství“ pouze pro katolictví a neváhá očerňovat lidi, kteří studují východní náboženství, což vše zahrnuje pod výraz esoterika, asi podobně, jako cokoliv, co nebylo katolické, dříve církev označovala za čarodějnictví! (Pan Halík má asi krátkou paměť a zapomněl, jakou kauzu rozvířily jisté kruhy kvůli přijetí dalajlámy ministrem kultury a nepřijetím téhož prezidentem. Je snad ministr H. také esoterikem?)


V dnešní společnosti by neměla mít místo demagogie jedné církve a už vůbec nemá zaznívat z veřejnoprávního rozhlasu! Proč stále dokola rozhlas dává prostor pouze katolickým duchovním?! (Ač promluvy biskupa Malého si také ráda poslechnu – nečpí z nich tak okatě nenávistná demagogie jako z projevu Dr. Halíka.)

Jestliže se démonizuje, často právem, dřívější propaganda komunistická, jak je možné, že jiná dnes dostává prostor? Proč Český rozhlas nedá prostor – dává-li jej již zástupcům církve – také jiným církvím? Proč např. v Jak to vidí nehovoří synodní senior Českobratrské církve evangelické? Proč ne třeba pražský rabín?

Považujete-li takto nastavené vysílání za objektivní, je to na pováženou! A vzkaz pro Dr. Halíka, který asi celý národ považuje za úplně slabomyslný: „Kdo sám je bez viny...“ Snad ten citát zná a stačí jen maličko nahlédnout do historie katolické církve.

Mgr. Alice Krausová


Vážená paní Krausová,

s Vaším názorem jsem seznámil jak šéfredaktora Dvojky, tak moderátorku Zitu Senkovou.

Je v pořádku, když Český rozhlas v rámci názorové plurality dá prostor postojům pana Tomáše Halíka a je očekávatelné, že část veřejnosti tyto postoje přijme s pochopením a část je nepřijme za své. To je ale úloha média veřejné služby - vytvářet platformu pro publikování a střetávání názorů z různé části názorového spektra. V mé agendě se na druhou stranu objevují například žádosti, aby Český rozhlas nedával v tomto pořadu prostor Ivanu Hoffmanovi, nebo aby obecně bylo na vlnách Českého rozhlasu znemožněno vystupování představitelů KSČM.

Pluralitu, názorovou různorodost, proporcionální zastoupení zákonem povolených názorových proudů ukládá Českému rozhlasu veřejné služby zákon. Legitimní je samozřejmě debata o jeho konkrétní aplikaci. V daném případě s Vámi souhlasím, že dramaturgie pořadu Jak to vidí by měla zohlednit zastoupení dalších náboženských proudů.

Podle mých informací by se hostem pořadu Jak to vidí měl stát Tomáš Kraus, tajemník Federace židovských obcí. O zastoupení dalších konfesí se jedná. K osobě PhDr. Tomáše Halíka podotýkám, že v pořadu Jak to vidí vystupuje jednou za dva měsíce, kardinál Dominik Duka vystoupil v tomto pořadu letos pouze jednou. Pravidelný měsíční interval tak má pouze biskup Václav Malý. Nicméně rozumím Vaší kritické připomínce, a jak jsem uvedl, jednal jsem o ní s pracovníky odpovědnými za pořad Jak to vidí.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio