Nesouhlas s obsahem vysílání není důvodem pro neplacení poplatků

18. květen 2017

Placení koncesionářských poplatků se řídí zákonem. Nesouhlas s obsahem zpravodajství Českého rozhlasu není důvodem pro jejich nehrazení.

Dobrý den,

chtěl jsem Vás požádat o stanovisko v záležitosti možného neplacení koncesionářských poplatků. Ústava ČR explicitně zakazuje propagaci komunismu. Ve vysílání většiny stanic Českého rozhlasu se neustále dává slovo současným členům KSČM, nebo bývalým členům KSČ (naposledy Jan Veleba na ČR Plus).


Dle mého názoru tím Český rozhlas porušuje Ústavu ČR a zároveň se tím dotýká mého přesvědčení, že komunismus je hnutí potlačující základní lidské svobody, a placení poplatků je proto v přímém rozporu s mým svědomím.


Podotýkám, že má neochota platit koncesionářské poplatky nemá co do činění s těžkou sociální situací nebo materiální nouzí. Jsem velice dobře materiálně zajištěn, další placení však odporuje principům a přesvědčení, kterých se v životě držím, a dle mého názoru mám plné právo poplatky neplatit, aniž bych byl vystaven možným sankcím. Chtěl bych Vás požádat o stanovisko v této věci.


S pozdravem,


Michal Kukula


Vážený pane Kukulo,

jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů Českého rozhlasu jsem podrobně prostudoval problematiku týkající se Vašeho vyjádření. Svůj postup jsem konzultoval s odbornými pracovníky Právního oddělení a Oddělení evidence Českého rozhlasu.

V Ústavě České republiky, na kterou se odvoláváte, se k dané problematice vztahuje čl. 5, ve kterém je uvedeno, že politický systém je založen na svobodném a dobrovolném vzniku a volné soutěži politických stran respektujících základní demokratické principy a odmítajících násilí jako prostředek k prosazování svých zájmů. V souladu s tímto článkem Ústavy České republiky musí být i stanovy politických stran, jež registruje v souladu se zákonem č. 424/1991 Sb., o sdružování v politických stranách a politických hnutích, ministerstvo vnitra.


Vaše úvaha se zabývá podle mého názoru spíše vztahem mezi zákonem č. 198/1993 Sb., o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, a činností Českého rozhlasu.

Český rozhlas se ve své činnosti řídí zákonem č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu, ve znění pozdějších předpisů. Podle § 2 odst. 2 písm. a) tohoto zákona patří k hlavním úkolům Českého rozhlasu při poskytování veřejné služby v oblasti rozhlasového vysílání poskytování objektivních, ověřených, ve svém celku vyvážených a všestranných informací pro svobodné vytváření názorů.

V § 2 odst. 2 písm. c) zákona o Českém rozhlasu je uveden další hlavní úkol Českého rozhlasu, a to vytvářet a šířit programy a poskytovat vyváženou nabídku pořadů pro všechny skupiny obyvatel tak, aby tyto programy a pořady odrážely rozmanitost názorů a politických, náboženských, filozofických a uměleckých směrů. Z dikce zákona plyne, že Český rozhlas je ve svém vysílání povinen mj. reflektovat reálnou situaci v politickém, kulturním, společenském či náboženském životě české společnosti. Porušil by zákon, kdyby postupoval jinak, například tak, že by ve svém vysílání nevzal na vědomí činnost některé z politických stran a hnutí zastoupených v Parlamentu ČR a neposkytl jejím představitelům prostor odpovídající jejich zastoupení v zákonodárném sboru.

Českému rozhlasu nepřísluší přinášet a aplikovat vlastní výklad zákona o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu. To náleží zákonodárné a soudní moci.

Nic mi ale nebrání vyslovit svůj názor na úlohu média veřejné služby ve vztahu k zákonu o protiprávnosti komunistického režimu a o odporu proti němu, resp. na závěr, který jste mi ve svém dopise předložil. Podle mého názoru nelze povinnost zpravodajského referování o jedné z parlamentních stran a kritické reflexe její činnosti, a zejména činnosti její předchůdkyně ztotožňovat s propagací komunismu. Dovolte mi zdůraznit, že Český rozhlas, vědom si své odpovědnosti k výše zmíněnému zákonu o Českém rozhlasu, respektuje a promítá do své činnosti rozporný vztah české veřejnosti k období nadvlády komunistické strany v letech 1948–1989, o čemž svědčí množství kritických materiálů k tomuto tématu, které šíří ve svém vysílání a publikuje na svých webových stránkách.

Váš argument, že placení koncesionářského poplatku je v rozporu s Vaším svědomím, ctím jako výraz Vašich subjektivních hodnotových kritérií, která jsou nedílnou součástí osobní integrity každého jedince. Ovšem ze zkušenosti víme, že se naše osobní hodnotová kritéria občas dostanou do rozporu s tím, co bych velmi obecně nazval společenskou smlouvou, tedy zákonem.

Zákony jsou projevem dohody na jistých pravidlech, jejichž respektování je podmínkou společenského smíru. V daném případě mám na mysli zákon č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Ten v § 4 uvádí výčtem rozsah osvobození od rozhlasového a televizního poplatku. Možnost osvobození od placení rozhlasového poplatku z důvodu výhrady svědomí v tomto výčtu není uvedena. Pokud by Český rozhlas takovou možnost akceptoval, postupoval by v rozporu s povinností starat se o zákonem vymezené finanční prostředky s péčí řádného hospodáře.

Přestože, jak jsem uvedl, mám pochopení pro Váš postoj, vycházející z osobních hodnotových kritérií, nezbývá mi než konstatovat, že jsem neshledal možnost, jak uvést tento Váš postoj do souladu s aktuálním zněním zákona č. 348/2005 Sb., o rozhlasových a televizních poplatcích. Věřím, že můj pohled na věc přijmete s pochopením.

Dovolte závěrem poznámku vycházející z informací Oddělení evidence Českého rozhlasu. Podle údajů, které jste mi poskytl, jsme Vás v databázi poplatníků rozhlasového poplatku jako fyzickou osobu, ani jako fyzickou osobu podnikající nenalezli.

Český rozhlas eviduje Vaši osobu pouze jako společníka ve firmě, z jejíž domény jste zaslal svůj e-mail. Tato společnost rozhlasové poplatky řádně hradí. Pokud jste dosud jako fyzická osoba neplatil rozhlasové poplatky z důvodu výhrady svědomí, o níž hovoří Váš dopis, je třeba, abyste dobře rozvážil svůj další postup. Z mého stanoviska vyplývá, že výhrada svědomí není důvodem k neplacení rozhlasových poplatků.


Dovoluji si Vás informovat, že v případě držení rozhlasového přijímače Vám vzniká zákonná povinnost přihlásit se k platbě rozhlasového poplatku, a to do 15 dnů od jeho nabytí. V případě nesplnění této povinnosti může Český rozhlas přistoupit k uplatnění přirážky ve výši 5000 Kč.


Pokud nevlastníte nebo nedržíte žádný rozhlasový přijímač, doporučuji Vám o této skutečnosti zaslat vyplněné čestné prohlášení.

S pozdravem a přáním všeho dobrého


PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio