Nesprávné skloňování číslovek

3. březen 2017

Skloňování číslovek, stejně jako další jevy, které jsou učivem základní školy, je třeba od pracovníků Českého rozhlasu vyžadovat bez tolerance ve správném znění.

Dobrý den,

vítám možnost vyjádřit se touto formou k vysílání Českého rozhlasu. Jsem od dětství oddanou posluchačkou rozhlasu. Od začátku jeho vysílání sleduji např. Meteor (je mi 62) a mám i řadu dalších oblíbených pořadů.

Nyní jsem čerstvě v důchodu a rádio mi hraje skoro celý den. Pozoruji tak řadu chyb v hlášení zpráv. Můžu tolerovat nesprávnou češtinu v improvizovaných příspěvcích, ale chyby typu „kolem čtyřech stupňů nad nulou“ v hlášení o počasí nebo „více nebezpečný“ místo „nebezpečnější“ mi velice vadí. Chápu, že „více nebezpečný“ může vzniknout překladem agenturní zprávy z angličtiny, ale ani to není omluva. Ovšem číslovky jsou kamenem úrazu nejčastěji. Ještě jeden příklad: „bez pětsetpadesáti“. Je učivem základní školy, že ve složených číslovkách skloňujeme každou jejich část. Chci se zeptat, kdo a jak dbá na češtinu hlasatelů a jestli by se nevyplatilo malé opakování číslovek.

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

PhDr. Jitka Haklová

<hr/>

Vážená paní doktorko,

děkuji Vám za zasvěcené připomínky k jazykové úrovni zpravodajství Českého rozhlasu. Chyby, které popisujete, sám občas zaznamenávám a souhlasím s Vámi, že skloňování číslovek, stejně jako další jevy, které jsou učivem základní školy, bychom měli od pracovníků Českého rozhlasu požadovat bez tolerance ve správném znění. Jako omluva může snad posloužit v jednotlivých odůvodněných případech značná míra stresu (například při čtení agenturní zprávy, která právě přišla, a na kterou se tedy hlasatel nemohl připravit). Ale obecně platí výše řečené.

Jazykovou přípravu hlasatelů a moderátorů Českého rozhlasu má na starosti Oddělení vzdělávání, s nímž jsem v úzkém kontaktu. Konzultujeme spolu některé jazykové jevy a předávám jeho pracovníkům oprávněné podněty posluchačů, často s mým komentářem. Tak tomu bude i v tomto případě.

Děkuji Vám za cennou zpětnou vazbu, která bude zcela jistě zapracována do příštích výstupů sloužících těm, kdo „chodí na mikrofon“ (školení, metodické pokyny).

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio