Mgr. Aleš Stuchlý

Vedoucí Tvůrčí skupiny Hudba

Co dělám v rozhlase:

Aleš Stuchlý je filmový kritik, kulturní publicista, moderátor, dramaturg a od března 2023 také vedoucí Tvůrčí skupiny hudba v Českém rozhlase.

V ČRo začínal v roce 2008 jako hudební a filmový redaktor Radia Wave, následně se na této stanici stal i hudebním dramaturgem. Od roku 2011 zde moderuje populární filmový podcast Čelisti a od roku 2020 také dadaistickou rubriku Brambora s vejcem. Od téhož roku zde působil rovněž jako editor a podcastový dramaturg (Brrrap, Topinky). Pro mujRozhlas chystá na rok 2023 podcast o kultuře VHSek.

Před rozhlasem:

Vystudoval FF UK, obor filmová věda. Od roku 2002 pracoval jako filmový recenzent a redaktor v Literárních novinách, revue Cinepur a časopisu Týden, v roce 2005 spoluzaložil čtrnáctideník A2. Řadu odborných a popularizačních textů věnovaných filmu a hudbě publikoval v revue Labyrint, časopisech His Voice, Respekt či Ateliér. Mezi jeho další publikační činnost patří esej věnovaná tvorbě režiséra Bély Tarra, jež vyšla v monografii V oku velryby (Casablanca, 2010), či jeho experimentální básně ve sborníku Nulla Dies Sine Linea (BiggBoss, 2013).

Několik let působil jako akviziční specialista ve filmové distribuci (společnosti Film Europe a Artcam) a měl na starosti i četné festivalové aktivity (Scandi, Be2Can, Weird Europe). Dlouhodobě spolupracuje jako decision-maker a speaker s MFF Karlovy Vary. Zasedal v porotě European Cinemas Label na prestižním festivalu ve švýcarském Locarnu, v porotě Dnů evropského filmu a soutěže krátkých filmů na festivalu AFO Olomouc. Už čtvrtým rokem pořádá vlastní pravidelné diskuzní večery s filmovými projekcemi v kině Edison Filmhub pod názvem Mentální hygiena.

Ve volném čase:

Jeho hudební vkus se pohybuje od symfonií pozdního romantismu až po severský feministický rap. Životní priority: belgický surrealismus, finská poezie, české pivo. Svatá trojice hudebních skladatelů? Dmitrij Šostakovič. Sergej Prokofjev. Gustav Mahler. Nejlepší filmy všech dob?  Mrtvý muž režiséra Jima Jarmusche a Seriózní muž bratří Coenů. Cokoli od mistrů slow cinema Tsai Ming-lianga a Bély Tarra.