Špenát ve formě
V městských domácnostech se na přelomu 19. a 20. století vařilo v nablýskané kráse. O měděném nádobí bude další povídání Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního, kteří přidají recept na špenát ve formě.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Nastrouhej jednu žemličku, usmaž ji do zlatova, pak ji dej na misku a nech ji vychladnout, potom do ni dej 5 žloutků, dej k tomu 8 lžic sladké smetany, 8 lžic ve slané vodě ovařeného, drobně rozsekaného špenátu, trochu to přisol, okořeň tlučeným květem a dej k tomu tuhý sníh ze třech bílků; nyní vymaž měděnou formu máslem, vysyp ji strouhanou žemličkovou kůrkou, dej do ni namíchanou směs, postav to do vařící vody a nech to půl hodiny v páře vařit, pak to postav i s vodou do horké trouby a nech to asi čtvrt hodiny po vrchu ztuhnout; potom to vyklop, posyp strouhanou žemličkovou kůrkou, polej rozpáleným čerstvým máslem a nes to na tabuli.