Republikánský koláč podle receptu z počátku 20. století

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační snímek | Foto: Dagmar Heřtová, Český rozhlas

Babiččiny recepty: Republikánský koláč

Jaroslav Hoření s Vladimírou Jakouběovou zvou na prohlídku měšťanských kuchyní a přidávají osvědčený recept na republikánský koláč.

Recept uvádíme v původní podobě, jak je zaznamenaný v doborvé kuchařce:

Utře se 7 dkg másla do pěny, přidá se jeden žloutek, chvíli se tře, pak přidá se druhý žloutek a opět se tře. Mezi třením přidává se 7 dkg tlučeného cukru, kousek strouhané citronové kůry a tře se dále 15–20 minut. Čím déle třeme, tím je hmota kypřejší. Dva bílky ušlehají se na pevný sníh. Odváží se 7 dkg sypké mouky. Ke žloutkům dá se vždy lžíce mouky i lžíce sněhu a zlehka vařečkou se míchá. Tak pokračuje se, až je vše spojeno. Vymaže se malá dortová na okraji vroubkovaná forma, vysype moukou, těsto se do ní nalije a peče se při mírném ohni 15–20 minut. Upečený, vychladlý koláč se vyklopí na talíř, pokryje studeným jablečným nebo brusinkovým rosolem a na povrchu posype cukrovou krupicí.