Nová grafika Zpravodajství

7. říjen 2016

Zpravodajský web Českého rozhlasu prochází úpravou, která ho má zbavit zbytečných grafických nánosů. Na podnět odpovídal šéfredaktor Radek Kedroň.

Otevřel jsem dnes (jak je mým každodenním zvykem) stránku www.rozhlas.cz/zpravy a kvitoval kladně novou grafiku stránek.

Uspokojení mne však rychle přešlo, jakmile jsem zjistil, že se změnilo též logické členění některých stránek. Či spíše zmizelo logické členění některých stránek.

Zahraniční zpravodajství mělo své podkategorie (Evropa, Amerika, Asie atd), teď je vše na jedné hromadě, věda měla své podkategorie, opět je vše na jedné hromadě. Kultura je v tento okamžik ještě strukturovaná (Hudba, Film, Divadlo, Výtvarno, Literatura), zřejmě to ještě někdo nestihl zrušit…

Zpravodajský web Českého rozhlasu je v první řadě nositelem informací a jako takový by měl být přehledný, logicky členěný a strukturovaný.

Prosím, zasaďte se o návrat k původní struktuře stránek!

Děkuji.

Karel Babka

<hr/>

Dobrý den,

doputovala ke mně vaše stížnost.

Nejprve bych rád poděkoval za zpětnou vazbu, vážíme si každého čtenáře, který si utrhne kousek svého času a pošle svou reakci. Osobně jsem velmi rád, že novou grafiku kvitujete. Zpravodajský web byl v minulosti lepen jako vlaštovčí hnízdo, tu se něco přidalo, tam se přidal barevný boxík… Snažili jsme se proto stránky zbavit těch letitých grafických nánosů a vrátit důraz na to hlavní, co nabízíme: zprávy, které neruší všudypřítomné reklamní bannery ani grafické experimenty. Současně jsme ale neměnili logiku hlavní stránky ani její strukturu, zmizely jen některé nevyužívané boxíky a především jejich barevné podbarvení.

A teď k tomu, co vás podráždilo nejvíce. Je pravdou, že jsme zkoumali chování čtenářů a čísla jednoznačně ukázala, že v rubrikách Svět a Věda lidé nefiltrují podle podrubrik. U ostatních rubrik, třeba zmíněná kultura či sport, šlo rovněž o zlomek uživatelů, ale raději jsme je zachovali. Nadto je nutné upozornit, že například ve světě tak úplně o logické členění nešlo. Jedna z podrubrik měla název Asie a Austrálie, současně docházelo k duplicitě Evropa a Evropská unie.

Nicméně víme, že jsme na začátku práce a stávající podobu považujeme za betaverzi. Pečlivě si nyní vyhodnotíme reakce čtenářů a je možné, že podrubriky vrátíme (spíše ale zapracujeme na jejich opravdu logickém členění).

Budu rád, když nám dáte ještě šanci.

S pozdravem

Radek Kedroň, šéfredaktor Zpravodajského webu Českého rozhlasu

Spustit audio