Nové hlasy Folklórního notování

22. prosinec 2017

Rozhlasové pořady nemohou trvat v čase beze změny, je třeba jejich trvalé okysličování.

Dobrý den,

ráda bych se vyjádřila ke změně moderátorů pořadu Folklorní notování, resp. k odstranění pana Bláhy a pana Krčka.

Myslím, že posluchači se nebouří ze stejného důvodu jako já – až dodnes mě vůbec nenapadlo, že jste je vyhodili. Když jsem slyšela nového moderátora, napadlo mě, že oba pánové jsou již v letech a třeba už se na tuto práci necítí. Za jejich „odejití“ byste se měli stydět, a to hluboce. Je mi 38 let, znám i mladší lidi, kteří „notování“ poslouchali a těšili se, samozřejmě mám také prarodiče, se kterými jsem si poslech užívala.

Gratuluji, váš proces zbavování se zajímavých, chytrých a slušných lidí je téměř u konce, už vám jich věru moc nezbývá. Ještě paní Kociánová a p. Hoffman, ale očekávám, že budou postupně také umlčeni.

Za zklamanou skupinu posluchačů (bývalých)

Kateřina Kocourková

<hr/>

Vážená paní Kocourková,

děkuji Vám za kritická slova na adresu dramaturgie pořadu Folklorní notování. Chápu Vaši nelibost nad tím, že už v tomto pořadu nebudete slýchat hlasy dvou dlouholetých autorů Folklorního notování.

Z vlastní posluchačské zkušenosti mohu potvrdit, že když si člověk zvykne na jistý styl pořadu a moderátora, nemusí změnu vítat vždy s porozuměním. Ale rozhlasové pořady nemohou trvat v čase beze změny, je třeba jejich trvalé okysličování.

Výměna části týmu je v pravomoci vedení stanice a mou povinností je upozornit na případné problémy, které v souvislosti s tím vznikly. Vaše nesouhlasná reakce s tímto postupem je v mé agendě celkově čtvrtá a samozřejmě ji budu vedení stanice tlumočit.

Domnívám se, že Vaše soudy nejsou zcela spravedlivé. Český rozhlas se plánovitě nezbavuje slušných, chytrých a zajímavých lidí, takové kolem sebe naopak soustřeďuje. To, že čas od času některý pořad projde proměnou koncepce nebo autorského týmu, je běžná součást rozhlasového života. Pokud vedení stanice dospělo k názoru, že by bylo namístě poskytnout prostor i lidové hudbě z jiných regionů, těžko to považovat za umlčení chytrých, slušných lidí – znamenalo by to, že uznávaní folkloristé, kteří dostali prostor, snad takoví nejsou. A to by si dovolil tvrdit asi jen málokdo.

Věřím, že od první listopadové neděle jste přivítala po Folklorním notování i nový pořad Folklor žije!, věnovaný folkloru v širších souvislostech.

S pozdravem a díky za pochopení

S pozdravem PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio