O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi

21. říjen 2016

Český rozhlas bude pohádku O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi vysílat v sobotu 5. 11. 2016 v 10:00 hod.

Vážený pane Pokorný,

rád bych se zeptal na Vaše stanovisko jako rozhlasového ombudsmana ve věci premiéry pohádky O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi.

Pohádka je už dlouho dokončena a stále čeká na svou premiéru. Podle článku Viléma Faltýnka z Divadelních novin (vizte odkaz výše) měla být premiéra v září, snad na Vltavě (místo běžného "pohádkového" času, tj. v neděli ve 13:04 h.).

Souhlasím s autorem článku v tom, že ČRo by měl být "ochotný podstupovat rizika veřejného svobodného myšlení", tj. také mj. uvést pohádku, jejíž hlavní hrdina nemusí být výlupek všech ctností. Podle materiálů, které mám k dispozici, jde o inscenaci na vysoké realizační úrovni, nechápu tedy otálení s uvedením.

Doufám, že situaci kolem romské pohádky budete společně se mnou sledovat a že - na rozdíl od mého - Váš hlas někam doputuje.

Zdraví Vás

Přemysl Hnilička

<hr/>

Vážený pane Hniličko,

uvedení pohádky O chytrém, ale prolhaném zloději Bajcúrovi jsem konzultoval s programovou ředitelkou ČRo Evou Hazdrovou Kopeckou. Jak již možná víte z jejího vyjádření pro Divadelní noviny (http://www.divadelni-noviny.cz/ohlasy-ad-o-nepohodlnem-bajcurovi-dn-142016), pohádka se bude vysílat v sobotu 5. 11. v 10 hodin v rámci Víkendové přílohy stanice Vltava jako součást širšího koncipovaného bloku věnovaného romské problematice. Bezprostředně po jejím odvysílání by měla následovat diskuse tvůrců a romistů motivovaná právě tímto dílem.

Celou věc budu i nadále sledovat.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio