Odpovědné osoby nejsou šmejdi

2. listopad 2023

Osoby označované za šmejdy jsou obecně spojovány s podnikáním na hraně nebo za hranou zákona.

Dobrý den,

rád bych se s Vámi podělil o věc, která mě, řeknu-li to volnou řečí, nadzvedla ze židle při poslechu ranní reportáže na PLUSu. Jednalo se o reportáž 17.10. v zhruba 7.45 a týkala se pravidelného čištění spalinových cest. Paní redaktorka zde naprosto na rovinu označila živnostníky, kteří využívají při podnikání odpovědné osoby, za "šmejdy".

Využívání odpovědné osoby je naprosto legální možnost, jak podnikat v oboru, na který osoba nemá kvalifikaci. Sám jsem tuto možnost několik let využíval během doplňování kvalifikace pro daný typ živnosti, ve kterém podnikám. Považuji to za otevřenou urážku poctivých živnostníků.

Ano, můžetze mi namítnout, že se jednalo o "bulvarizační" slogan, který byl myšlen trochu jinak a směřoval na nepoctivce. Nicméně formulace redaktorky byla tak přímá, že "běžnoobčan" si z toho naprosto na rovinu vezme to, že kdo využívá odpovědnou osobu, je šmejd. Toto označení je zažité pro prodavače hrnců a podobných věcí důchodcům, kde je okrádají.

Skutečně Český rozhlas jakožto veřejnoprávní médium otáčí bulvarizačním směrem? Nemá být nezávislý  a nestranný?  Není to poprvé, kdy jsem se zarazil nad podobně směřovanými reportážemi. Pokud ano, pak poděkuji za původně seriózní zprávy, odhlásím se od rozhlasového poplatku a zbavým se všech přijímačů.

Děkuji, s pozdravem

K. V.

________________________________________________________________________

Vážený pane Vašico,

děkuji Vám za dopis. Na základě Vašeho podnětu jsem si poslechl záznam ranního vysílání ČRo Plus v úterý před 8. hodinou a potvrzuji to, co jste mi napsal. Moderátorka označila odpovědné osoby, podnikající v oboru, na který nemají kvalifikaci, za šmejdy. To podle mého názoru není správné, neboť sám respondent připustil, že jejich forma podnikání je legální. Osoby označované za šmejdy však jsou obecně spojovány s podnikáním na hraně nebo za hranou zákona.

Nicméně varování před aktivitami těchto osob, které někdy nemusí být vybaveny dostatečnými odbornými znalostmi v kontrole a udržování spalinových cest, považuji za přiměřené okolnostem. Doporučení, aby si lidé zjistili informace, recenze, doporučení sousedů, je  racionální povahy. Ovšem výraz "šmejdi" v daném kontextu nebyl namístě.

Své stanovisko předávám vedení stanice Český rozhlas Plus.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

Milan Pokorný, ombudsman ČRo

Spustit audio