Ohlas v Parlamentních listech

22. březen 2017

V případě vysílání ČRo je důležité, že existuje účinná zpětná vazba, která má pozitivní dopad na kvalitu zpravodajství a publicistiky.

Dobrý den,

plátek Parlamentní listy šíří určitou zprávu a já jsem se chtěl zeptat, jestli je pravdivá, protože pravda a Parlamentní listy se moc neslučují. Můžete mi prosím k tomu něco napsat? Děkuji.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Tak-kdo-tu-siri-propagandisticke-lzi-Cesky-rozhlas-celi-rizeni-za-zpravu-o-ruskych-agentech-kteri-zaridili-Zemanovo-zvoleni-prezidentem-476904

S přáním pěkného dne Plavec Ladislav, Stonařov

<hr/>

Vážený pane Plavče,

nemohu ověřit, zda Parlamentní listy uvádějí doslovný přepis části 2. veřejné schůze Rady Českého rozhlasu ze dne 22. 2. 2017. Nicméně této veřejné schůze jsem se zúčastnil a mohu potvrdit, že článek, který citujete, zachycuje to, co se na této schůzi reálně odehrálo. Pro mne z toho vyplývají následující závěry:

Zpravodajství Českého rozhlasu je vystaveno trvalé a důsledné kontrole ze strany veřejnosti, reprezentované v tomto případě Radou Českého rozhlasu. O tom, že nešlo o fatální pochybení, svědčí formulace usnesení Rady ČRo, vyzývající k důslednému dodržování Kodexu Českého rozhlasu. Rada ČRo totiž mohla ve svém usnesení konstatovat i porušení Kodexu ČRo, ale této možnosti nevyužila.

Při rozsahu poskytované veřejné služby je zřejmé, že se občas stane nějaké profesionální pochybení, ať už z jakýchkoli důvodů. Důležité je, že zde existuje účinná zpětná vazba, která jistě má svůj pozitivní dopad i na kvalitu zpravodajství a publicistiky Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio