Označování souborů přidávaných do iRadia

18. leden 2017

Na webových stránkách s programem stanic Českého rozhlasu by bylo vhodné umístit informace o tom, které pořady jsou trvale dostupné na internetu.

Vážený pane doktore,

považuji za nezbytné v programových věstnících (Týdeník Rozhlas a zejména na webu ČRo) sdělovat předem, zda budou pořady k dispozici v iRadiu nebo hodinových záznamech. Mnoho pořadů zejména Vltavy kvůli autorským právům není k dispozici. Posluchač se to nijak předem nedozví. Až si chce pořad přehrát ze záznamu, tak mu hlasová smyčka sdělí „Tento pořad není k dispozici“. To je pozdě. Posluchač to musí vědět předem, aby si vybraný pořad mohl nahrát na kazeťák nebo jiným způsobem zaznamenat. Dnes se rozhlas neposlouchá tak, že se sedí celý den u rádia, ale mnoho pořadů si posluchači pouští podle časových možností. Na webu je uvedeno logo iRadio i u pořadů, které nejsou k dispozici, např. Hudební fórum 26. 12., a naopak logo iRadio chybí u pořadů, které k dispozici jsou, např. Liturgický rok.

Takový zmatečný systém velmi ztěžuje použití archivu. Musím si nahrávat pořady, které v archivu nakonec jsou, protože se nemohu spolehnout, že v archivu skutečně budou, a naopak si nemohu přehrát pořady, které měly být v archivu, a které tam nakonec nejsou.

Dokážete s pracovníky ČRo pohnout, aby posluchači konečně věděli předem, co budou a nebudou moci vyslechnout? Na webových stránkách České televize to tak bez problémů funguje. Proč to nejde i v ČRo? Totéž se týká označování premiér pořadů – Vaše odpověď na mou stížnost bohužel nápravu nepřinesla – čekal jsem to. S některými věcmi se prostě v rozhlase nedá hnout.

S pozdravem

Miloslav Klvač

<hr/>

Vážený pane Klvači,

děkuji Vám za zajímavý podnět. Jeho řešení přesahuje kompetence moje i kompetence šéfredaktora Týdeníku Rozhlas, nicméně s René Kočíkem jsem tuto záležitost již konzultoval. Slíbil mi, že celou věc bude řešit s příslušnými pracovníky Vltavy a centra, jež zpracovává vložené informace ve speciálním počítačovém programu, který generuje jak podklady pro Týdeník Rozhlas, tak pro webové stránky Českého rozhlasu.

Je otázkou, jestli v Týdeníku Rozhlas bude technicky možné pracovat s dalším grafickým prvkem. Kvůli technickým problémům bylo nutné před časem grafické značky v programu Vltavy omezit. Nicméně na webových stránkách s programem stanic Českého rozhlasu by informace, které uvádíte, svůj smysl bezesporu plnily. Udělám v této věci vše, co je možné.

Přeji Vám do nového roku hodně zdraví a štěstí.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio