Píseň skupiny Gipsy.cz na vlnách Dvojky

16. květen 2017

O vysílání jednotlivých interpretů rozhoduje hudební dramaturgie příslušných stanic. Písně nejprve procházejí testem hudebního vkusu posluchačů.

Dobrý den,

dnes jsem zaslechla na Dvojce Českého rozhlasu písničku skupiny Gipsy.cz s názvem Jižní spojka. Jak jistě víte, za touto skupinou a přezdívkou Gipsy stojí pan Radoslav Banga.


Tento muž se před časem neomaleně, dokonce až vulgárně, zachoval a vymezil na prestižní kulturní události vůči skupině Ortel, za což byl dokonce oceněn.


Texty některých písní pana Bangy jsou z morálního a etického hlediska přímo neúnosné, stejně jako jeho projev na předávání cen Český slavík. Vzdělaný a kulturní člověk totiž nevypíská a neodejde ostentativně ze sálu jen proto, že se mu nelíbí oblečení či texty nebo dokonce cena udělená jeho potenciálnímu konkurentovi. Takové gesto svědčí jen o malosti a duševní a kulturní nevyspělosti.


Vzhledem ke skutečnosti, že Český rozhlas je veřejnoprávním médiem, a tudíž má přinášet nejenom vyvážené a objektivní zpravodajství, ale také pravděpodobně nemá upřednostňovat pouze některé vybrané interprety, budu ráda, když tuto svou povinnost splníte a v příštích dnech zazní na vašich vlnách i některé z písní skupiny Ortel. Na jejich textu totiž nevidím nic závadného. Kdežto u pana Bangy byste asi museli v některých případech vypípat všechna slova.


Budu velmi ráda, když mi dáte vědět, kdy se mohu na Ortel na Dvojce Českého rozhlasu těšit.


S pozdravem,

jedna z těch, kteří Vás živí,


Ing. Karin Szczyrbová


Vážená paní inženýrko,


jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů Českého rozhlasu jsem se zabýval Vaším podnětem směřujícím k hudební dramaturgii Dvojky Českého rozhlasu.

Z mé konzultace s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem vyplývá, že píseň Jižní spojka, kterou jste vyslechla ve vysílání Dvojky, je jedinou písní skupiny Gipsy.cz v aktuální rotaci. Důvodem zařazení této písně do playlistu je výsledek testování, které proběhlo v loňském roce. Testováno bylo šest set nahrávek, které hodnotil vzorek tří set posluchačů vybraných podle řady relevantních sociologických hledisek. Hodnocení takto sestaveného vzorku je možno považovat za reprezentativní.


Píseň Jižní spojka výrazně uspěla v kategorii Neznám, ale líbí se mi. Z toho důvodu byla zařazena do rotace (podotýkám, že se tak stalo před akcí, kterou zmiňujete) a až do přijetí Vašeho dopisu jsem neznamenal na její uvedení na vlnách Dvojky žádnou negativní reakci.


Obecně je možno konstatovat, že Český rozhlas je povinen řídit se zákonem o Českém rozhlase a vlastním Kodexem. Kromě těchto dokumentů nepodléhá žádným apriorním omezením. Na žádném jednání pracovníků Českého rozhlasu, jehož jsem byl účastníkem, nebyla řeč o eventuálním zákazu či jiném omezení přístupu skupiny Ortel do vysílání.


Zařazení tvorby jednotlivých interpretů je záležitostí hudebních dramaturgií příslušných stanic, kteří přihlížejí především k preferencím cílových posluchačských skupin. I hudba stylu, jaký představuje skupina Ortel, je testovacím vzorkům posluchačů předkládána, ale doposud ji tyto testy vyřazovaly – nikoli ovšem z důvodů ideových.


Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.


PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio