Počet regionálních stanic

1. září 2022

Generální ředitel ČRo může se souhlasem Rady ČRo zřizovat a rušit rozhlasová studia, výslovně se však uvádí, že nesmí zrušit rozhlasová studia v sídlech krajů.

Dobrý den,

mám dotaz a ten je: Proč má Český rozhlas tolik regionálních stanic? - země naší velikosti opravdu nemusí mít 14 regionálních stanic. Úplně by stačil model, který tu už byl (tedy Plzeň, Sever, Jižní Čechy, Praha, Střední Čechy, Hradec, Brno, Olomouc a Ostrava), s tím, že by rozhlas držel studia v krajských městech a ta by tvořila regionální obsah. Je ale nesmysl vysílat 14 samostatných stanic. Slováci mají tři regiony, Rakousko má 9 regionálních stanic, Bavorsko, které je podobně velké jako my, má 5 regionálních odpojováků na Bayernu 1. V Bavorsku, kde má veřejnoprávní rozhlas mnohem vyšší poslechovost a podíl na trhu, mají celkem 8 stanic (z toho Bayern 2 je rozdělen na odpojovák jih/sever a B1 na zmíněných 5 odpojováků, jinak je program totožný). V Rakousku mají tři celoplošné stanice a zmíněných 9 regionálních (které jsou zaměřené na podobnou skupinu posluchačů jako naše Dvojka). U nás máme 11 celoplošných stanic plus 14 samostatně vysílajících regionů. Přijde vám to normální? Mít 14 regionálních stanic? Chlapi, vraťte regionální stanice na počet, který už tu kdysi byl, vždyť 14 regionálních stanic nemají ani daleko větší země, například Německo. Já bych nechal jen: Radiožurnál, Radiožurnál Sport, Dvojku, Vltavu, Plus a Junior. Z rádia DAB Praha bych udělal celoplošnou stanici - takovou lifestyleovou stanici pro mladé posluchače, hrající hudbu od 80. let po současnost. Regionální stanice bych nechal na čísle 7. Ostatní regionální stanice bych zrušil. Alespoň by bylo více místa ve vašem multiplexu DAB+ na zvýšení datových toků. A rázem byste nepotřebovali zvednout ani poplatek ze současných 45 Kč na požadovaných 60 Kč. Co vy na to?

D. S.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

rozumím Vaší argumentaci, avšak Český rozhlas se nemůže řídit ničím jiným než zákonem, na jehož základě byl zřízen, tedy zákonem č. 484/1991 Sb., o Českém rozhlasu. V § 12 odst. 1 se zde uvádí: „Součástí Českého rozhlasu jsou zejména rozhlasová studia v sídlech krajů, případně rozhlasová studia zřízená na základě § 9 odst. 8 tohoto zákona.“ § 9 odst. 8 uvádí, že generální ředitel ČRo může se souhlasem Rady ČRo zřizovat a rušit rozhlasová studia, výslovně se zde však zároveň uvádí, že nesmí zrušit rozhlasová studia v sídlech krajů.

Český rozhlas nemá zákonodárnou iniciativu, Vaše argumentace tudíž je určena spíše zákonodárcům, kteří mohou přijmout například novelu zmíněného zákona, omezující počet regionálních studií, apod.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio