Polední Sirény a směřování Dvojky

8. červenec 2021

Polední Sirény jsou pod trvalým dohledem nejen posluchačů, ale i vedení Dvojky.

Dobrý den,

prosím o informaci o dalším směřování ČRO Dvojka, pořad Sirény mě přivádí ke zjištění, že jde směrem komerčních rádií. Projev paní Asterové a Finkové je bulvární, celý pořad pozbývá podle mého názoru úroveň veřejnoprávního média. Prochází nějakým schvalovacím procesem nebo již bude v programu trvale?

Za poslední roky jsem si zvykla na to, že místo kultivovaných moderátorů ČRO se Dvojka obrátila na několik komerčních moderátorů - pan Gondík i jeho sestra mě velmi mile překvapili, nicméně Sirény ve spojení s panem Melenem pro mě z Dvojky dělají neposlouchatelnou stanici. Rovněž laciný a komerční je výběr hudby.Moc mě to mrzí a budu ráda za informaci, jak Dvojku vidí v budoucnu ČRo.

S pozdravem

M. B.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za kritický dopis. Dovolte nejprve několik obecnějších poznámek.

Programovou změnu v poledním čase chápu jako posílení relaxačního, zábavného charakteru proudového vysílání Dvojky, jež začíná v 9 hodin a končí v podvečer s nástupem náročnějších titulkových pořadů. Přechod z klasického proudu k titulkovým pořadům dnes představuje dvojice pořadů po 16. hodině - Káva o čtvrté a Příběhy z kalendáře, v nichž už se posluchači musí na obsah mluveného slova více soustředit, ale stále je zde prvek pravidelných hudebních vstupů, které jsou pro tento čas a tento typ stanice běžné. Osobně si myslím, že 17. hodina Příběhům z kalendáře sluší. Byl bych nerad, kdyby tento formát z vysílání zmizel, a podvečerní čas mi pro něj připadá vhodný.

S kritickým dopisy na nový pořad Polední sirény jsem již seznámil šéfredaktora stanice i vedoucího programu a vyzval jsem je k jednání s aktérkami zmíněného pořadu, zejména proto, aby si uvědomily, pro jakou cílovou skupinu pořad připravují. Šéfredaktor Ondřej Nováček mi napsal mj. toto:

"Osobnosti moderátorek jsme se snažili vybrat tak, aby měly dostatečnou moderátorskou zkušenost, smysl pro humor a svou životní zkušeností měly šanci zaujmout publikum Dvojky. Například rozhovory se Sandrou Pogodovou patřily na Dvojce k nejoblíbenějším se spoustou kladných reakcí. Dobře si uvědomuji, že dámy dokáží být poněkud ostřejší a občas se pohybují na hraně, ovšem to je tak trochu podstata humoru. Bezpečná a zaručeně korektní talk show by asi příliš nezaujala. První vysílání Poledních sirén měla nedostatky a rozhodně je nelze považovat za definitivní tvar tohoto pořadu. Připomínky od posluchačů sledujeme a vyhodnocujeme a s moderátorkami intenzivně pracujeme na vylepšení. Každý pořad, který je do značné míry postavený na kreativitě, vzájemné moderátorské chemii a improvizaci potřebuje chvíli času."

Zkrátka Polední Sirény jsou pod trvalým dohledem nejen posluchačů, ale i vedení Dvojky. Je to jeden z těch pořadů, které se mohou povést, ale také nemusí, tak to v rozhlase chodí. Ne každý projekt vyjde. Podstatné je, že to není lhostejné ani mně, ani šéfredaktorovi Dvojky.

Ještě bych rád upřesnil, že šéfredaktor Ondřej Nováček dostal od vedení Českého rozhlasu za úkol zastavit pokles poslechovosti stanice a pokusit se získání nových posluchačů. I když se Vám to možná bude zdát nepravděpodobné, podařilo se mu to a Dvojka už po několik kvartálů nabírá nové posluchače. Samozřejmě s rizikem, že přijde o část těch, kteří s některými novými pořady nejsou spokojeni. Jsem si toho rizika vědom, a proto jsem věnoval hodně energie vzniku nové stanice zaměřené na archivní pořady, českou hudbu a klidnou, přátelskou atmosféru, ta by měla vysílat od podzimu. 

Se srdečným pozdravem a s přáním všeho dobrého

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio