Poplatek za přehrání skladby českého interpreta

19. červen 2019

Český rozhlas je smluvně zavázán k placení roční paušální částky za všechna užití. Způsob, jakým je tato částka rozdělena mezi autory, je dán rozúčtovacím řádem svazu OSA.

Vážený pane ombudsmane Pokorný,

dovoluji si Vás obtěžovat s následující otázkou: Jaký poplatek platí ČRo organizaci OSA za přehrání jedné skladby českého interpreta. Dostávám totiž natolik rozdílné informace, že jsou naprosto nedůvěryhodné. Pro Vás to jistě bude jednoduché zjistit. Pokud to není pevná částka, jaká pravidla pro tyto platby existují.

Pokud by Vám bylo známo i rozdělení od OSA pro interpreta a autory, docela by mě to zajímalo také.

Ještě jednou se omlouvám za tuto otázku. Nevím, na koho v ČRo bych se s tímto měl obrátit.

Děkuji předem za vyřízení, nebudu se zlobit ani za zdůvodněné odmítnutí tohoto dotazu.

S pozdravem

F. M.

______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za konkrétní dotaz. Svou odpověď jsem konzultoval s vedoucím Oddělení evidence vysílání a vedoucím Právního oddělení Českého rozhlasu.

Je třeba vyjít z faktu, že Český rozhlas uzavírá s Ochranným svazem autorským hromadnou smlouvu, která poskytuje na straně jedné Českému rozhlasu licenci k užití zveřejněných děl českých i zahraničních hudebních autorů a na druhé straně zavazuje Český rozhlas k placení roční paušální částky za všechna užití dohromady. Jakým způsobem OSA rozděluje tuto paušální částku mezi české a zahraniční autory populární i vážné hudby užité na stanicích Českého rozhlasu s různou poslechovostí, je dáno rozúčtovacím řádem svazu OSA. S velkou pravděpodobností při tom bere do úvahy délku (stopáž) užité skladby, její žánr, dosah stanice, na níž byla hrána, případně i současné vysílání na simultánně připojených dalších stanicích. Pro Český rozhlas je tudíž nemožné určit částku za užití libovolné skladby.

Kromě Ochranného svazu autorského uzavírá Český rozhlas rovněž smlouvu s organizací INTERGRAM. Zatímco OSA zastupuje české i zahraniční hudební autory, INTERGRAM zastupuje české i zahraniční výkonné umělce a výrobce zvukových záznamů. I v tomto případě platí Český rozhlas kolektivnímu správci nikoli za přehrání jedné konkrétní skladby, ale paušální částku. Rozúčtování na platby jednotlivým interpretům provádí opět podle vlastních interních pravidel příslušný kolektivní správce.

Omlouvám se Vám, ale Statut ombudsmana Českého rozhlasu mi neumožňuje požadovat po kolektivních správcích rozúčtování plateb jednotlivým interpretům. Mé kompetence souvisejí s bezprostřední činností Českého rozhlasu, nikoli s interními pravidly jiných organizací.

Děkuji Vám za pochopení a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio