Poslech rádia Wave na stanici Vltava

19. září 2017

Od října bude mít Vltava nové schéma a s pořady rádia Wave se v něm již nepočítá.

Vážený pane Pokorný,

na úvod mi prosím dovolte sdělit, že jsem po již téměř deset let věrným posluchačem stanice Vltava a považuji ji za nejkvalitnější rádio v českém prostředí. Podle mého názoru vystihuje svým posláním a obsahem to, co od něj jako nositele kultury za veřejné peníze očekávám.

Vytrvale ji stále doporučuji, kde mohu, a s potěšením sleduji její rostoucí oblibu mezi svými vrstevníky. (Asi i proto, že má generace asi patří k té nyní již vybouřené a hledá kvality/hodnoty trvalejšího charakteru.) Nyní však slyším i velmi ostrou kritiku a ta rezonuje s mými pocity.

Doufal jsem, že (snad poněkud nepromyšlený či unáhlený) experiment s rádiem Wave na Vltavě alespoň s rokem 2016 skončí, anebo snad pochopím smysl tohoto (nepochopitelného) kroku. Bohužel ani k jednomu nedošlo.

Stále mám za to, že posluchače Vltavy, kteří stanici vyhledávají právě proto, jaká je, zařazení Wave, mířeného na zcela opačný konec posluchačského spektra (navíc v důležitém čase), neskutečně otravuje a stejně jako já, s negativními emocemi, rádio v 7 večer vypínají.
Přeladit není nač.

Naopak si neumím představit, že mladí fanoušci rádia Wave v 7 hodin vyhledají zaprášené tranzistory a odloživše chytré telefony začnou ladit frekvenci Vltavy, aby si vychutnali pro ně již zcela nepodstatný příjem z éteru.

Pokud bylo záměrem jaksi obohatit nějak zkostnatělé posluchače Vltavy, pak se to podle mne vůbec nezdařilo (dnes je opravdu snadné si obzor rozšiřovat o své vůli a chuti, není vůbec nutné, aby toto bylo činěno takto násilně a „shora“) – jedná se spíše o ránu mezi oči.

Prosím o pochopení, že proti Rádiu Wave absolutně nic nemám. Jistě má své posluchače a je to naprosto v pořádku. Co v pořádku podle mne není, je zrušení pro mne a mé blízké zdaleka nejoblíbenějšího pořadu Čajovna v rozumné vysílací době (tedy ne v odpolední špičce nebo pozdě v noci) a nahrazení něčím, co je zcela mimo kurs.

Odborník nejsem, ale tyto dva kroky (zrušení Čajovny a zařazení Wavu) mi přijdou nikoli jako krok vstříc posluchačům, ale jako destrukce toho, co měli rádi – jako by proběhla anketa a Vltava učinila přesný opak toho, co si posluchači přejí a co je (bylo) úspěšné.

Prosím o zdůvodnění těchto kroků a informaci o výhledu do budoucna.

Přeji Vám, redakci a všem spolupracovníkům stanice Vltava dobrý rok po stránce profesní i osobní.

V úctě

Alexandr Sláma


Vážený pane Slámo,

děkuji Vám za milá slova na adresu stanice Vltava. I já patřím mezi její pravidelné a věrné posluchače a jsem přesvědčen o její nenahraditelné úloze a jedinečné kulturotvorné hodnotě.

Podstatou Vašeho dopisu je přítomnost programových segmentů zastupujících na Vltavě jinou stanici Českého rozhlasu, totiž Radio Wave. Důvodem pro toto rozhodnutí byla skutečnost, že Radio Wave nemá vlastní síť pozemních vysílačů na některém z vlnových okruhů, a proto vysílá digitálně či přes internet.

Šíření vybrané části jejího programu na stanici Vltava mělo za cíl upozornit posluchače této stanice, často vstřícně přijímající i jiné kulturní styly a žánry, než jsou ty ryze „vltavské“, na existenci Radia Wave a zároveň nabídnout hodnoty trochu jiného kulturního okruhu. Tento postup měl své obhájce i odpůrce, programoví pracovníci Vltavy se setkávali i s takovými argumenty, které jste uvedl Vy.

Momentálně je situace taková, že od 1. 10. by mělo vstoupit v platnost nové programové schéma Vltavy a v něm se již pořad On Air Radia Wave neobjevuje. Nefigurují v něm ani jiné pořady připravované Radiem Wave. Je tedy patrné, že nové vedení Vltavy se s vedením Radia Wave dohodlo na ukončení dosavadní programové symbiózy.

V novém schématu, jehož podoba se ale může samozřejmě ještě měnit, není ani pořad Čajovna. V čase mezi 16. a 18. hodinou by ji mělo nahradit Art Café, věnující se v širokém záběru aktuálním kulturním trendům a fenoménům. O výběru hudby do tohoto bloku mi zatím není nic bližšího známo, ale mohu předpokládat, že tento odpolední čas by byl vhodným prostorem i pro takový druh hudby, jaký se objevoval v Čajovně.

Prosím považujte mé vysvětlení za situační zprávu vycházející z momentálního stavu věcí, jak jsem jej konzultoval s příslušnými rozhlasovými pracovníky.

Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio