Povinnost platit rozhlasový poplatek

15. leden 2019

Od platby koncesionářského poplatku je osvobozen ten, kdo nevlastní žádné zařízení, na němž může přijímat rozhlasové vysílání.

Dobrý den.

Mám internet a televizi. Nemám rozhlasový přijímač. Musím platit rozhlasový koncesionářsky poplatek? Existuje formulář, kde bych mohla napsat prohlášení, že neposlouchám rozhlas?

Děkuji za odpověď.

A. S.

_____________________________________________________________

Vážená paní,

z informace, kterou jste mi ve svém dopise poskytla, vyplývá, že se i na Vás vztahuje povinnost platit rozhlasový poplatek. Za rozhlasový přijímač ve smyslu §2 odst. 1 Zákona o rozhlasových a televizních poplatcích se považuje například rádio, radiobudík, autorádio, mini/mikro věž, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo televize s příjmem programů kabelové TV, pokud tyto umožňují příjem rozhlasového vysílání. Na všech těchto zařízeních lze přijímat vysílání stanic Českého rozhlasu. Prohlášení, že rozhlas neposloucháte, neexistuje. Je jen prohlášení, že nevlastníte žádná zařízení, na nichž můžete rozhlasové vysílání přijímat. Takových situací je ale minimum. Téměř každý má doma některé z těch zařízení, o nichž je v zákonu řeč.

Pokud byste měla ještě nějakou připomínku či dotaz, obraťte se na mne.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio