Poznámky k dramaturgii Radia Wave

22. únor 2019

I v případě takto specificky zaměřené stanice je třeba dbát na to, aby byly splňovány standardy média veřejné služby.

Dobrý den,

mohu se zeptat, jak je možné, že jedna ze stanic veřejnoprávního rozhlasu, tedy konkrétně Radio Wave, poskytuje prostor pro šíření extremistických názorů, nebo dokonce poskytuje prostor k pravidelnému vystupování lidem z extremistické scény, jako je například Jakub Ort? V jedné z vašich předchozích reakcí jste psal, že vám nevadí, co vaši pracovníci dělají mimo zaměstnání. I kdyby to byl externí pracovník, na tom nezáleží. Byli byste stejně benevolentní, kdyby někdo jiný s přístupem do éteru sympatizoval třeba s Dělnickou stranou?

Zpětně jsem si poslechl řadu pořadu z tohoto rádia a velmi mě zaráží, jak je tam vše podáváno z jediného úhlu pohledu, a to levicového resp. liberálního. Když tam nemluví nějaký anarchista nebo gender, popř. queer aktivistka, tak tam občas vystoupí nějaký liberální novinář nebo jsem ještě zapomněl na vedoucího projektu hate free culture.

Abych byl konkrétnější, tak například debaty v pořadu Přes čáru jsou vyloženě neobjektivní. Především v tématech, která jsou pro extremisty nějakým způsobem důležitá. Tedy například uprchlíci, xenofobie, extremismus (samozřejmě pravicový, protože levicový extremismus vůbec neexistuje) a pak samozřejmě nesmíme zapomenout na gender.

Nevím, jestli se všechna tato témata probírala výhradně v pořadu Přes čáru, ale určitě byla probírána v Radiu Wave a výhradně z pohledu levicového resp. liberálního.

Budu samozřejmě rád, když mě upozorníte na některý pořad z této stanice, který se zabýval některým z mnou zmíněných témat a nezaznívaly tam jen levicové a liberální názory.

Vám to připadá v pořádku, že ve veřejnoprávním rozhlasu má jedna ideologická skupina bez jakékoli oponentury téměř neomezený prostor?

Děkuji za odpověď.

R. P.

_____________________________________________________________________

Vážený pane,

ve své odpovědi zveřejněné na webových stránkách ombudsmana ČRo jsem nepsal, že mi názory Jakuba Orta a Jana Škroba nevadí. Výslovně jsem uvedl, že s nimi nesouhlasím. Ale zůstávám na svém názoru, že pokud plní své povinnosti, neměli by být za své názory postiženi. Takový postup by byl v rozporu se zákony a bezesporu by byl po právu kritizován.

Pro posluchače Radia Wave (cílová skupina 20 – 30 let) už tradiční média nejsou primárním zdrojem informací ani utváření názorů. Nicméně povinností každé ze stanic Českého rozhlasu včetně Radia Wave je hledat cesty, jak představit médium veřejné služby jako spolehlivý zdroj informací a hodnot. V daném případě musí reflektovat životní styl a potřeby mladých lidí, samozřejmě s respektem k zákonům a Kodexu Českého rozhlasu. Tyto posluchače je třeba oslovovat jinak než starší věkové kategorie. Z vyjádření šéfredaktorky stanice Ivy Jonášové, které jsem si vyžádal, cituji:

"Věnujeme se oblastem, jež podle našich zkušeností a také podle trendů v zahraničí, které se Radio Wave na českou mediální scénu snaží uvádět, velká část dnešních mladých lidí považuje za důležité - občanský (celospolečenský i úzce komunitní) život a hodnoty, eticky a ekologicky šetrné fungování jednotlivců i společnosti, zájem o mnohokrát skloňovanou alternativu vůči konzumnímu způsobu života atd. Jednou z úloh Českého rozhlasu, jak ji definuje i Kodex ČRo, je výchova k demokratickým hodnotám, toleranci vůči druhým a respektu vůči jinakosti a menšinám. K tomu se snaží přispívat i Radio Wave, proto zařazujeme pravidelně do vysílání i témata lidskoprávní." K tomu dodávám, že příslušné předpisy požadují, aby v příspěvcích, jejichž předmětem je sporná situace nebo názorový střet, byl dán prostor zástupcům různých názorů a aby ve vysílání nebyly zvýhodněny politické strany nebo hnutí.

K magazínu Přes čáru paní šéfredaktorka uvádí:

"V magazínu Přes čáru se takřka výhradně věnujeme ekologii, psychologii, genderu, životnímu stylu, kultuře, sociální agendě, vzdělávání, málokdy zabíháme do sféry zahraniční či domácí vysoké politiky a ekonomiky. V souladu s Kodexem se snažíme o co nejvyšší zastoupení opomíjených, ale důležitých témat, agendě marginalizovaných společenských skupin apod., vždy v duchu pestrosti názorů a vyváženosti. Samotná tematická agenda nemá ideologické zabarvení. V magazínu Přes čáru zpravidla nereagujeme na aktuální politické kauzy a střety.

Pořadů Radia Wave, v nichž zaznívají jiné než liberální a levicové názory, je celá řada. Vybíráme pro ukázku z poslední doby některé díly vámi zmiňovaného magazínu Přes čáru.

Kriticky jsme v něm nahlíželi:

- fenomén politické korektnosti https://wave.rozhlas.cz/uhlova-a-sidlo-byt-politicky-nekorektni-je-casto-hulvatstvi-prehnana-korektnost-7671238

- přehnaný důraz na kampaně proti hubeným modelkám a velebení obézních https://wave.rozhlas.cz/doplni-zakazy-prilis-stihlych-modelek-i-zakaz-tech-obeznich-7631019

- vyváženě debatovali o benefitech a rizicích zdražování alkoholu https://wave.rozhlas.cz/zdrazme-alkohol-v-cesku-vyzyva-protidrogova-koordinatorka-nepomuze-mysli-si-7693065

V magazínu Přes čáru v daném období dominovala témata vztahů, sexuality, životního stylu, ekologie nebo školství.

V programu Radia Wave se snažíme politická či konfliktní témata pojímat rovněž osvětově, abychom vysvětlili podstatu problému, v poslední době např. v debatě o fenoménu tzv. blackface: https://wave.rozhlas.cz/maji-cesi-pojem-o-terminu-blackface-kauza-hry-chuchel-ukazala-ze-se-bojime-7725696

nebo v debatě o limitech politické korektnosti v humoru:

https://wave.rozhlas.cz/dycky-most-priste-uz-ale-jinak-v-pripade-trans-postavy-shoduji-se-kamil-fila-a-7751398"

K vyjádření paní šéfredaktorky si dovolím závěrečnou poznámku. Připravovat vysílání veřejnoprávního rozhlasu pro specifickou věkovou skupinu do třiceti let je v dnešních podmínkách velmi obtížný úkol. Jistě by bylo možno vysílat na Radiu Wave vzdělávací a hudební pořady, jaké znějí na Dvojce, Vltavě či Plusu, s oprávněným rizikem, že takto postavenou stanici by mladí lidí v podstatě ignorovali. Zvolená cesta je náročnější, jistě občas i rizikovější, ale podle mého názoru má smysl. Samozřejmě je třeba dbát na to, aby i tato stanice splňovala standardy média veřejné služby. K tomu je nezbytná zpětná vazba, jakou představuje i Váš dopis. Věřte, že pro mne i pro vedení Radia Wave jsou takovéto projevy kritického myšlení užitečné. Děkuji Vám za Váš pohled a přeji Vám vše dobré.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio