„Prasečák“ v Letech u Písku

22. srpen 2017

Editoři zpravodajství důsledně používají v souvislosti s místem bývalého pracovního tábora v Letech pojem „vepřín“.

Dobrý den,

vadí mi, že na Radiožurnálu vypouštíte do éteru nenávistné „prasečák“ místo správného pojmenování „vepřín“ v reportážích o Letech u Písku.

Pocházím z vesnice a ve staveních byla prasátka vcelku běžně a lidé s nimi spokojeně žili. Navíc mi vadí, že by měli zaměstnanci toho vepřína přijít o práci. Tak vyhlašte dobrovolnou sbírku na nový vepřín, postavte ho o pár metrů vedle a zaměstnance a prasátka přestěhujte a tento následně zbourejte.

Michal Zbráš


Vážený pane Zbráši,

dovolte, abych Vám sdělil svůj názor na problém, který zmiňujete. Český rozhlas ve svém zpravodajství informuje korektně, nezaujatě a podle ověřených zdrojů o událostech, aniž jim dává například použitím expresivních výrazů kladné nebo záporné hodnocení. Proto editoři zpravodajství důsledně používají podle mých rešerší v souvislosti s místem bývalého pracovního tábora v Letech pojem „vepřín“.

Od zpravodajství je nutno oddělit publicistické žánry, které prezentují osobní názor autora. Tento názor může být podpořen příznakovými výrazy včetně eufemismů nebo expresiv. Důležité je, aby Český rozhlas poskytl prostor různým pohledům na sledované problémy a tím nabídl posluchačům podněty pro vytvoření jejich vlastního názoru na věc.

V souvislosti, kterou zmiňujete, jsem zaznamenal jediný příklad užití výrazu „prasečák“, a to v komentáři Jindřicha Šídla na stanici Českého rozhlasu Plus. Je nutno konstatovat, že tento výraz je ve zmíněném komentáři užit s rozmyslem, nikoli jako prvoplánově hanlivý pojem, ale s odkazem k rétorice odpůrců úpravy tohoto prostoru v pietní místo, viz http://prehravac.rozhlas.cz/audio/3886437

O rozporuplném přijímání návrhu na zrušení vepřína včetně ekonomických souvislostí Český rozhlas ve svých zpravodajských i publicistických relacích informuje. V jeho kompetencích není ani zbourání vepřína, ani jeho postavení na jiném místě. Jeho povinností je celou situaci pravdivě popisovat a dávat prostor všem relevantním názorům, které s ní souvisejí. Zatím jsem neshledal, že by této povinnosti nedostál, ale pokud byste byl jiného názoru, prosím, abyste mi jej sdělil. Jako zástupce oprávněných zájmů posluchačů se tomu budu věnovat a bude-li třeba, upozorním na celou věc vedoucí pracovníky Zpravodajství Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio