Přednost hudby před hosty

7. březen 2017

Moderátoři diskusních a poradenských pořadů na Dvojce nejsou vázáni povinností držet se předepsaného schématu, které přesně rozpočítalo čas na mluvené slovo a na písničky.

Dobrý den,

zajímalo by mne, proč jsou pořady sestavovány tak, aby hudba měla přednost. Vadí mi, když moderátor/ka tlačí na hosta nebo posluchače, aby mluvil rychleji, nebo projev zkrátil, a na to pak hraje hudba. Někdy jsou tam cenné informace, nebo je tam host, který zajímavě promlouvá, myslím, že těm by dali posluchači přednost před nějakou písničkou. To samé je u zpráv, čtou se tak rychle, že nestačím chytat slova, natož pak vstřebávat informaci. Pak se i moderátoři přeříkávají a znatelně jsou nervózní.

Přeji hodně úspěchů.

Alena Petrlíková

<hr/>

Vážená paní Petrlíková,

děkuji Vám za připomínku, která svědčí o tom, že programy Dvojky sledujete pozorně a že Vám záleží na jejich co nejvyšší obsahové kvalitě. O problému, který zmiňujete, jsem v poslední době často hovořil s šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem a jsem rád, že i na základě těchto konzultací, kdy jsem argumentoval stížnostmi posluchačů, došlo ke zlepšení stavu. Moderátoři už dnes mají více volnosti než dříve - nejsou vázáni povinností držet se předepsaného schématu, které přesně rozpočítalo čas na mluvené slovo a na písničky. Sám jsem byl v únorové Kávě o čtvrté, kde jsme byli s panem šéfredaktorem hosty, svědkem toho, jak moderátorka Patricie Strouhalová nechala víc času na naše odpovědi a dvě písničky, které měly zaznít, prostě nezazněly – tedy přednost dostalo mluvené slovo. Tento princip by se měl uplatňovat častěji, ovšem záleží to vždy na konkrétní situaci, na tom, jestli je host ochoten a schopen rozvíjet daná témata, jestli nepotřebuje chvilku si oddechnout a podobně.

Nicméně i nadále budu vedení Dvojky tlumočit názory posluchačů včetně Vašeho dopisu, že mluvené slovo má mít v diskusních a poradenských pořadech před hudbou přednost a že hudební složka by se mu měla podřídit.

Vaši připomínku k příliš rychlému čtení zpravodajských relací rovněž předám příslušným odpovědným pracovníkům.

Věřím, že zůstanete s vysíláním Dvojky i dalších stanic Českého rozhlasu spokojena a že Vám přinesou hodně hezkých zážitků.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio