Příjem ČRo v tunelech

1. březen 2022

Technická správa komunikací Praha rozšířila možnost příjmu na více stanic, s výjimkou Radiožurnálu ale už jde o službu placenou.

Hezký den, pane doktore,

před lety jsme si psali ohledně šíření signálu stanic ČR v pražských tunelech.
Nevím, jestli jste v poslední době zkoušel v tunelu naladit nějakou stanici ČR.
Kromě Radiožurnálu byste tam naladil i něco víc než ČR1.
Jaké máte vysvětlení? Že by se za tu dobu změnily Technologické podmínky? NO nevím.

Opět se tedy ptám, kdy naladím v tunelech i ČR2?

Děkuji za odpověď.

P. S.

_______________________________________________________________________________________

Vážený pane,

dovolte mi, abych Vám odpověděl na dotaz s využitím informací, které jsem si vyžádal od vedoucího distribuce signálu z Techniky ČRo.

Dříve platilo, že signál stanice s dopravním vysíláním a možností vstupu dispečera tunelu pro nouzové hlášení (což splňoval Radiožurnál) má zajistit provozovatel komunikace (tunelu) podle odpovídajícího silničního zákona a vyhlášky, a to bez platby ze strany ČRo. Technická správa komunikací Praha v souvislosti s dokončením tunelového komplexu Blanka asi před třemi lety rozšířila tuto možnost na více stanic, s výjimkou Radiožurnálu ale už jde o službu placenou. Český rozhlas do výběrového řízení přihlásil stanici ČRo Plus, dále se přihlásily některé komerční stanice. Již déle než rok se vede jednání s ŘSD ohledně pokrytí dálničních tunelů a připravuje se smlouva s technickým provozovatelem Radiodata s.r.o., který by měl v tunelech zajistit opět více kanálů. Zde se předpokládá vedle Radiožurnálu placená účast Plusu a Dvojky. Mělo by jít o tyto tunely: Lochkov a Cholupice na D0 (pražský okruh), Libouchec a Panenská na D8, Klimkovice na D1 u Ostravy, Královopolský v Brně. Je to technologicky, legislativně i ekonomicky náročná záležitost, ale měla by být úspěšně završena již v druhém kvartálu letošního roku

Dvojka tedy bude hrát na dálničním okruhu, ale zatím nikoli v Blance. Nelze ale vyloučit další jednání i v této věci.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio