Připomínka ke zpravodajskému příspěvku na Plusu

14. červenec 2021

Publicistický styl není totožný s odborným funkčním stylem právnickým a jistá míra zjednodušení se předpokládá.

Dobrý den,

dnes (11.6.2021) ve zpravodajství vysílaném na vaší stanici Plus, v 8:30 hod., které jsem si vyslech při jízdě taxíkem, bylo uvedeno, ve zprávě týkající se soudního jednání ve věci žalované ČSSD a žalobce "dědicové Z. Altnera", že pan Zdeněk Altner vysoudil pro ČSSD Lidový dům (v Praze).

Tato informace je zcela lživá a nepravdivá, shora uvedený nic nevysoudil pro ČSSD, jeho činnost se netýkala samotného soudního řízení ve věci navrácení majetku.

Prosím o neopakování, této ve shora uvedené zprávě - reportáži, lživé informace a zaslání mi informace jak vzniklé šíření fake new budete řešit.

Děkuji.

S pozdravem

P. K.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za podnět. Nahlédnutím do webových stránek Českého rozhlasu můžeme zjistit, že Český rozhlas se sporům advokáta Altnera, resp. jeho dědiců s ČSSD kontinuálně věnoval a referoval o nich nezaujatě, bez příklonu k některé ze stran sporu. Co se týče formulace ve zmíněné zprávě Českého rozhlasu, publicistický styl není totožný s odborným funkčním stylem právnickým a jistá míra zjednodušení se předpokládá, stejně jako se např. předpokládá, že ve zdravotnické problematice se neužívají odborné termíny a obraty. Jistě by bylo možno užít např. formulaci, že Zdeněk Altner poskytl ČSSD právní služby ve sporu o Lidový dům, avšak skutečnost, že byl právním zástupcem ČSSD, když Ústavní soud definitivně určil vlastnictví Lidového domu, se podle mého názoru dá popsat ve zpravodajské relaci, tedy v publicistickém stylu, tak, jak zaznělo ve zprávě.

Své stanovisko dávám na vědomí vedení Zpravodajství Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio