Připomínky k satelitnímu vysílání

2. únor 2022

V rámci satelitního vysílání DVB-S2 jsou zahrnuté celoplošné a regionální stanice, bohužel kapacita má jistá omezení a stanice ČRo Radiožunál Sport a ČRo Pohoda již není možné zařadit

Dobrý den,

myslím si, že vypnutí AM vysílačů není dobrý nápad. Samozřejmě, je to zastaralá technologie, ale...

Bydlím v Táboře, poslouchám Český rozhlas, zejména ČRO Plus a ČRO Vltavu.

AM byla jediná použitelná možnost, jak stanici ČRO Plus poslouchat v autě. Až budu zase někdy kupovat auto, tak už budu požadovat autorádio s DAB+. Teď si musím vystačit s FM, kde ČRO Plus v naší lokalitě sice naladím, ale nedá se poslouchat, příjem je hodně nekvalitní.

Doma poslouchám ČRO přes satelit. ČRO Plus i Vltava zde jsou. Bohužel jste odpojili Retro a pro změnu nepřipojili ČRO Sport.

Dost často v rozhlase slyším, že vysílače FM postupně doplňujete, tak to prosím tady u nás udělejte. Teď to bude hodně aktuální, když AM vypnete. Možná by jste k tomu mohli využít místní vysílač ČRO České Budějovice.

Nemám nic proti této stanici, proč jí ale naladím dokonce na dvou velmi silných FM frekvencích, když Plus na FM nechytím.

To samé na satelitu, proč tam jsou všechny krajské stanice, když se jedná o regionální příjem a není tam Pohoda a Sport. Pokud by se vešly všechny celostátní stanice, tak ať tam jsou klidně i ty regionální, ale proč naopak.

Nechci aby to vyznělo jako kritika Vaší práce, které si nesmírně vážím, ale jako moje veliká prosba.

Zapojte nám tady na FM ČRO Plus a dávejte na satelit kompletní ČRO (teď alespoň Sport). Jedná se přeci o digitální příjem a ten má AM nahradit.

Děkuji moc, že se budete tímto podmětem zabývat.

K. N.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za kritické poznámky. Seznámil jsem s nimi jednoho z vedoucích pracovníků Techniky ČRo, který má na starosti distribuci signálu, a jsem rád, že Vám mohu ještě dnes předat jeho vysvětlení některých okolností.

"Vysílání stanice ČRo Plus na středních vlnách bylo v minulosti dočasné řešení právě pro oblast jižních Čech a severní Moravy, kde se dlouho nedařilo vyhledat kmitočty pro VKV vysílání. Stanice ČRo Plus má dnes místní VKV vysílač v Českých Budějovicích i v Ostravě a řadu dalších dokrývačů.

V nejbližším okolí Tábora sice dokrývač není, ale je k dispozici výborný signál v systému DAB+ z vysílače Votice.

Lze tedy doporučit právě poslech z DAB+, pro které je možné i do starších aut pořídit např. DAB+ re-transmitter. Budeme ale pochopitelně v budoucnu zvažovat i možnost vyhledání dalšího VKV kmitočtu pro oblast Tábora a okolí.

V rámci satelitního vysílání DVB-S2 jsou zahrnuté celoplošné a regionální stanice, bohužel kapacita satelitní distribuce má také jistá omezení a poslední „nové“ stanice ČRo Radiožunál Sport a ČRo Pohoda již není možné zařadit, znamenalo by to kompletní přestavbu a rozšíření systému pro zdrojové kódování a vstupy jednotlivých programů.

Regionální stanice ale využívají satelitní distribuci také jako záložní systém pro přenos na vysílací sítě nebo ke kabelovým operátorům, proto není pro Český rozhlas vhodné tyto stanice ze satelitní distribuce vyřadit."

Tolik ing. Pavel Balíček. K vypnutí středních vln mohu poznamenat jen to, že Český rozhlas byl k tomuto rozhodnutí přinucen nikoli technickou zastaralostí, ale nedostatkem financí. Již šestnáct let se nezvýšil prakticky jediný zdroj příjmů, rozhlasový poplatek, a za tu dobu inflace pohltila jeho plnou třetinu. Znamená to nutnost opravdu velkého šetření. Odejdou další desítky zaměstnanců, hledají se úspory všude. V situaci, kdy vysílání je možno zachytit i jinou cestou (internet, DVB-T, DAB+, satelit, VKV), se vypnutí středních vln jeví jako přijatelná, i když nikoli ideální a bezbolestná cesta, jak ušetřit desítky milionů korun ročně.

Děkuji Vám za pochopení.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio