Připomínky k webu a mobilním aplikacím

18. únor 2019

Spuštění vlastní aplikace Radiotéky přesahuje v tuto chvíli finanční možnosti Radioservisu.

Dobrý den,

rád bych se zeptal na tři otázky, týkající se webu a mobilní aplikace.

1) proč z programu rozhlasu na webu zmizela možnost vyhledávání podle zadaných slov? Například bych rád v daném týdnu našel, kdy a na jaké stanici se vysílají Toulky českou minulostí a to je po změně designu webu před několika lety nemožné.

2) Dále mi chybí uvádění autorů v programu - v posledních měsících údaje často chybí (režie, interpret) zejména u rozhlasových her a četeb - jméno režiséra nebývá u her a interpret v programu chybí třeba u nyní aktuální četby Pět mrtvých psů.

3) Proč nemá Radiotéka vlastní aplikaci jako komerční obchody s nahrávkami? Zakoupím si zde hry nebo audioknihy a musím je zdlouhavě přenášet z počítače do mobilu.

Děkuji za Vaši práci a přeji hezký večer!

T. V.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

děkuji Vám za dopis. Pokusím se Vám odpovědět s pomocí konzultací, které jsem si k Vašim otázkám vyžádal.

1) V programu Českého rozhlasu v současnosti skutečně není možné vyhledávat. Váš námět na novou funkcionalitu jsem předal pracovníkům Oddělení vývoje aplikací, kteří zváží technické možnosti její výroby. Pokud vás zajímají detaily některého z pořadů ČRo, můžete si ho vyhledat přes hledání vpravo nahoře na jakékoli rozhlasové webové stránce.

2) Vaši připomínku týkající se neúplných informací v programu Českého rozhlasu jsem předal příslušným pracovníkům ČRo, kteří mají programové stránky na starosti. Konkrétní případ, který uvádíte, má následující vysvětlení: Četba z knihy Michala Sýkory Pět mrtvých psů byla dokončena až 30. ledna a bezprostředně poté byla předána do vysílání. Produkce v ohlášení pro hlasatele jméno interpreta Aleše Procházky uvedla, tato informace však z podkladu pro webovou programovou stránku vypadla a na základě mého podnětu tam byla doplněna. Mým úkolem není chyby omlouvat, ale upozorňovat na ně, jako se stalo právě v tomto případě díky Vašemu dopisu.

3) Vlastní aplikace přesahuje finanční možnosti Radioservisu. Mohou si ji dovolit velké firmy, případně streamovací služby typu Spotify. Podle vyjádření ředitele Radioservisu lze cokoliv z Radiotéky stáhnout z responsivního webu (uzpůsobeného mobilnímu prostředí), pokud nejde o iPhone, který užívá prostředí iTunes. I v tomto prostředí a stejně tak v Gplay lze stahovat hudbu, na stahování mluveného slova se pracuje.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio