Problémy se spouštěním iRadia ve Windows

5. červen 2017

Fungování aplikace skutečně kolísá, lze ji však spustit bez problémů po stáhnutí do spodní lišty.

Dobrý den, vážený pane ombudsmane,

náš problém je, že na počítači přestalo (skoro) fungovat a stále nereaguje tzv. „uživatelské rozhraní“, ovládání aplikace iRadio na ploše aktuálního operačního systému Windows (nelze přeladit stanice, tlačítko Přehrát/Pauza, Hlasitost-symbol, Pořady následující atd.). Ani přeinstalace nepomohla.

Prosíme Vás o podporu vyřízení a řešení stavu.

Děkujeme moc i za Vaši aktivitu v této věci a spolupráci při vyřešení.

posluchači veřejnoprávního Českého rozhlasu

Eva & Pavel Novotný s rodinami


Vážení přátelé,

je mi líto, že máte technické problémy s příjmem programů a jiných produktů Českého rozhlasu. Váš dotaz jsem konzultoval s webdeveloperem Oddělení vývoje aplikací Českého rozhlasu Vlastislavem Matouškem. Podle jeho stanoviska je problém v tom, že po posledním větším update Windows 10 přestaly korektně fungovat některé obecné komponenty, které aplikace Českého rozhlasu využívá (na jiných systémech je to v pořádku).

Na chybu ani na řešení nemá žádná složka Českého rozhlasu vliv, opravit ji musí firma Microsoft. Bohužel vyrobit jinou podobnou aplikaci založenou na jiných obecných komponentách je mimo možnosti Českého rozhlasu.

Přesto vám mohu doporučit postup, obsažený ve vyjádření S. Matouška:
„Zjistili jsme ale, že jde jen o chybu v překreslování grafiky (aplikace tedy reaguje funkčností, ale neodpovídá tomu patřičná změna grafiky), a že stačí aplikaci stáhnout do spodní lišty (ikonka čárky v pravém horním rohu) a znovu (kliknutím na aplikaci ve spodní liště) okno vrátit na plochu a aplikace reaguje už bez problémů.“

Byl bych velmi rád, kdyby popsaný postup pomohl vyřešit nebo alespoň zmírnit problémy, s nimiž se potýkáte. Pokud byste potřebovali další konzultaci, obraťte se buď na mne, anebo přímo na výše zmíněného odborníka – jeho mailová adresa je vlastislav.matousek@rozhlas.cz.

Srdečně vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio