Proč rozdmýcháváte takové vášně?

2. říjen 2017

Bulvární média používají takovou metodiku zpravodajství, jež je v příkrém rozporu s edičními pravidly v rozhlase veřejné služby.

Dobrý den,

netuším, jak vznikají zprávy Českého rozhlasu a kdo se na nich podílí. Tvůrce těch dnešních ranních se ovšem vskutku „vyznamenal“. První jsem dnes, tj. 31. 8., vyslechla v 6.00 hodin a první zpráva byla, že „bývalá zdravotní sestra Marešová žádá o 5 milionů…“

Další zprávy v 6.30 hodin začínaly tímtéž sdělením. V 7.30 hodin pak toto sdělení bylo někde vprostřed zpráv a pak už jsem raději rozhlas vypnula. Šokem pro mne bylo, když jsem rádio pustila na zprávy v 11.00 hodin, a opět jsem byla upozorněna na bývalou zdravotní sestru Marešovou.

Od této chvíle se dnes již zpravodajství Českého rozhlasu vyhýbám, ale pro Vás jistě není problém zjistit, kolikrát jste tuto jistě veledůležitou zprávu během dopoledne či snad celého dne ještě vysílali.

To v naší republice opravdu není žádná jiná důležitější událost? Pro Vaši informaci - p. Marešovou neznám a nemám s ní nic společného. Ale všechna média se jejím příběhem dost zabývala, tudíž mi neuniklo, že soud proběhnul v její prospěch, tedy že je nevinná. Pokud má Váš tvůrce zpráv dojem, že nevinná není, nechť probírá rozhodnutí soudu, ale ne p. Marešovou. Jako člověk si jistě leckdo z nás dokáže představit, čím prošla. Je dost pravděpodobné i to, že část lidí věří v její nevinu, část v její vinu.

Jestliže říkáte, že „bývalá zdravotní sestra“, tak má asi i problémy se zařazením do práce (který zaměstnavatel by si přidělával starosti, že?). A asi bude mít problémy s lidmi, ať bude dělat jakoukoliv práci. Já tedy osobně chápu, že žádá o odškodnění, neboť je-li nevinná (a soud rozhodnul, že tomu tak je!), pak jí skutečně vznikla obrovská škoda (ta morální se dost špatně vyčísluje) a otázka je, jestli se s tím vším psychicky kdy srovná.

Takže pro mě závěr, že pokud zvěst o tom, že p. Marešová žádá o odškodnění ve výši 5 miliónů, uvádí zprávař tolikrát za sebou, jedná se o další poškození této paní a asi je i pravděpodobné, že se najdou v jejím okolí navíc zase takoví, kteří jí budou ony peníze (budou-li jí vůbec vyplaceny!!) závidět.

Proč rozdmýcháváte takové vášně? Paní teprve zažádala a jistě to pro celé Česko není zrovna nejdůležitější informace dne. A pokud to děláte, tak nejste zpravodajství, nýbrž zcela obyčejný bulvár, a to toho nejhoršího ražení, doslova žumpa. Vzhledem k tomu, že i já nedobrovolně přispívám na činnost Českého rozhlasu, byla bych opravdu spokojenější, kdyby se rozhlas zabýval opravdovými událostmi a ne drby.

Zdraví posluchačka

Zabloudilová


Vážená paní Zabloudilová,

děkuji Vám za dopis, který svědčí o tom, s jakou pozorností posloucháte vysílání Českého rozhlasu.

Editoři zpravodajství dbají na to, aby se připravené zprávy, které prošly přísným sítem edičních pravidel, dostaly k co nejširšímu okruhu posluchačů. Proto je většinou zařazují do několika zpravodajských relací. To je běžný postup. Několikeré vysílání informace, na kterou upozorňujete, nikterak nevybočuje ze zavedené praxe.

Výklad, který jste oné zprávě přisoudila, je jednou z mnoha možností. Já Vám nabízím přímočarý a jednoduchý pohled na celou věc. Smyslem zmíněné informace je uzavřít příběh, který česká veřejnost pozorně sledovala, poukázáním na fungování právního státu. Za újmu, která byla dotyčné ženě způsobena, se podle platných zákonů domáhá odškodného.

Je to vzkaz, že stát se nemůže zbavit odpovědnosti za újmu, kterou svým jednáním (zde obviněním z trestných činů) způsobil, a občan, pokud mu vina nebyla prokázána, má účinné možnosti, jak se domoci satisfakce, a to i finanční.

V tom vidím smysl oné zprávy já. Stejně jako respektuji Vaše právo na její výklad, prosím, abyste i Vy respektovala mé přesvědčení, že zařazení této zprávy nebylo vedeno snahou o rozdmýchávání vášní a bulvarizaci veřejného prostoru.

Bulvární média používají svou metodiku zpravodajství i publicistiky, jež je v příkrém rozporu s edičními pravidly v rozhlase veřejné služby. Zpráva Českého rozhlasu byla formulována věcně a korektně a nebyla doprovázena žádnými konotacemi vedoucími k vyvolávání negativních emocí.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio