Proč se pořád hraje Richard Müller?

31. květen 2024

Playlist Radiožurnálu se zhruba 1500 tituly nemá suplovat specializované hudební pořady.

Dobrý den,

už dlouho, velmi dlouho, se odhodlávám napsat - proč pořád a stále a stále vysíláte písničky Richarda Mullera? Býval to můj oblíbený interpret, nic proti němu. Ale denně několikrát, zvláště na Radiojournalu, se hrají jeho písničky. V porovnání s jinými několikanásobně častěji.To má někoho podplaceného, aby dostával vyšší příspěvky přes OSA? Je to nejvíce hraný interpret a navíc se hraje pořád z toho jednoho cédéčka. Těším se na odpověď. Jinak to budu muset učinit prostřednictvím zákona 106 o svobodném přístupu k informacím. 

Jinak jsem stálý posluchač všech pořadů Českého rozhlasu. A právě proto, že ho poslouchám nepřetržitě, vím, že toho Mullera hrajete furt.

S pozdravem

H. S.

___________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za konkrétní připomínku. Na jejím základě jsem provedl rešerši písní Richarda Müllera  v playlistech Radiožurnálu v posledních dnech a výsledek si Vám dovoluji sdělit:

 Pátek 17. 5.: 1.56 Nebude to ľahké

 Sobota 18. 5.: 0

 Neděle 19. 5.: 9.41 Štěstí je krásná věc, 13.34 Srdce jako kníže Rohan

 Pondělí 20. 5.: 4.55 Nahý II, 22.21 Rozeznávám

 Úterý 21. 5.: 0

 Středa 22. 5.: 9.43 Rozeznávám, 21.33 Rozeznávám

 Čtvrtek 23. 5: 11.11 Nahý II

Na základě této rešerše konstatuji, že frekvence zařazování písní, jejichž interpretem je Richard Müller, do programu Radiožurnálu je obdobná jako u množství dalších interpretů. Průměr zhruba jedna píseň na den řadí tohoto interpreta spíše mezi méně hrané zpěváky. Máte pravdu, že se ve vysílání Radiožurnálu objevuje jen několik málo písniček z tvorby tohoto zpěváka, ale stejné je to u všech ostatních interpretů. Playlist Radiožurnálu se zhruba 1500 tituly nemá suplovat specializované hudební pořady zaměřené na představování jednotlivých autorů, interpretů, žánrů apod.

S pozdravem a s díky za pochopení

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

_________________________________________________________________

Dobrý den pane ombudsmane,
děkuji Vám za zprávu, a to dvojnásobně. Už dlouho jsem se tak nezasmála, jako nad Vámi uváděnými fakty. Mám za to, že současná nabídka hudební produkce je téměř nekonečná, a vy hrajete jednoho konkrétního interpreta až na výjimky denně, někdy i 2x! A to je považováno za standardní.Dovolte mi, abych zde ocitovala mého oblíbeného Vladimíra Vančuru z Rozmarného léta:"Milý abbé, hledáte-li dokonalost v kozelcích, myslím, že nemám co bych dodal". 
Se srdečným pozdravem

H. S.

______________________________________________________________________

Vážená paní magistro,

chápu, že máte výhrady vůči hudební dramaturgii Radiožurnálu. Jen podotýkám, že proudové vysílání má svá pravidla, mezi která patří hrát takové písničky, které lidé znají a mají rádi – samozřejmě problém je, že každý má rád něco trochu jiného, takže výsledek neuspokojí plně nikoho, ale zároveň musí být přijatelný pro co nejvíce lidí. Cílem je, aby zpravodajství a publicistiku Radiožurnálu poslouchalo co nejvíce lidí, tomu se práce hudebního dramaturga podřizuje. Český rozhlas má své speciální hudební pořady, v nichž představuje méně hrané tituly ve značném žánrovém rozpětí, ale to není poslání proudového vysílání Radiožurnálu.

Protože jsem chtěl mít co nejpřesnější informace, vyžádal jsem si konzultaci k Vašemu dopisu s hudebním dramaturgem stanice Petrem Králem a dovoluji si shrnout to nejpodstatnější.

Richard Müller rozhodně nepatří mezi nejhranější interprety na Radiožurnálu, těmi jsou například Lucie (včetně sólových věcí Davida Kollera), Pink, Coldplay, Ed Sheeran, One Republic, Dua Lipa, Tom Grennan, Avicii, Miroslav Žbirka, U2. Jejich zastoupení na Radiožurnálu je až třikrát za den, nejméně po osmi hodinách, tedy ve větším rozestupu, než je běžná délka poslechu stanice. Radiožurnál má ve svém programu prostor na 6500 písní každý měsíc, na Richarda Müllera jich připadá maximálně čtyřicet.

Radiožurnál v současnosti hraje sedm písní v interpretaci Richarda Müllera (včetně písní s jinými interprety), žádná z nich není v nejvyšší rotaci. Jsou to převážně starší tituly, z novější produkce se žádná z Müllerových písní při testování na cílových skupinách posluchačů výrazně neujala. Rotace Müllerových písní se zvyšuje ve slovenském speciálu Stretnutie (v neděli od 20:05), speciálně pro tento pořad jsou vyčleněny další písně slovenských zpěváků.

S pozdravem

Milan Pokorný, ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio