Prodlení s nahráváním pořadů do audioarchivu

22. březen 2017

Každý pořad je do audioarchivu Českého rozhlasu nahráván samostatně, neexistuje program, který by tak činil automaticky.

Dobrý den,

prosím o sdělení, s jakým časovým posunem jsou odvysílané pořady ČRo dostupné v audioarchivu. Je tento časový posun stejný pro všechny typy pořadů a všechny stanice ČRo? Nemohu například najít Noční mikrofórum (27. 2. 2017), kde byl odvysílán zajímavý pořad s panem prof. Jaroslavem Flegrem.

Děkuji.

Zdenek Nálevka, Ostrava

<hr/>

Vážený pane Nálevko,

děkuji Vám za dotaz, který svědčí o Vašem zájmu o pořady Českého rozhlasu. Otázkami na aktuální vkládání odvysílaných pořadů do audioarchivu (iRadia) jsem se již zabýval a mohu Vám podat shrnující informaci.

Webeditoři se snaží vkládat pořady do audioarchivu, co nejdříve je to možné, nejčastěji do druhého dne po odvysílání. Pokud se jedná o páteční vysílání, může být prodleva kvůli víkendové přestávce delší. Každý pořad je do audioarchivu Českého rozhlasu nahráván samostatně, neexistuje na to nějaký program, který by tak činil automaticky. To znamená, že každý z ukládaných pořadů musí být do publikovatelné podoby individuálně upraven. Než audiozáznam na web doputuje, musí projít rukama minimálně dvou lidí – technika a webeditora. Někdy je proto možné, že technická stránka proces zveřejňování pořadu zdrží. Ke zdržení může dojít i z důvodů personálních, neboť správa audioarchivu není jedinou náplní práce webeditora a některé úpravy internetových stránek tak musí dostat přednost.

Vaši připomínku k absenci nedělního Nočního Mikrofóra s prof. Jaroslavem Flegrem jsem konzultoval s webeditorkou Dvojky. Podle všeho jde o klasickou chybu lidského faktoru, jinak řečeno o chybu externí pracovnice, která měla na starost zpracování a nahrání tří Nočních Mikrofór od pátku 24. 2. do neděle 26. 2. Byl jsem ujištěn, že tato chyba bude co nejdříve napravena. Pokud by se zjistilo, že umístění do audioarchivu brání technické důvody, obratem Vám tuto informaci sdělím.

Věřím, že důvody občasného zdržení nahrání pořadů do audioarchivu pochopíte, a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio