Program Rádia Retro

3. březen 2017

Rádio Retro není jednou ze stanic ČRo, ani jednou z těch digitálních. Jde o tematický internetový stream s časově omezenými jednotlivými vydáními.

Proč je na Rádiu Retro již několik týdnů vysíláno „Loučení s…“? Myslím, že nejsem sám, kdo si tuto stanici oblíbili pro poslech jiných retro pořadů. Je asi jednodušší nechat neustále běžet jakousi smyčku než vybírat kvalitní historické pořady. Velká chyba a škoda…

Jiří Bureš

<hr/>

Vážený pane Bureši,

děkuji Vám za kritickou připomínku, která svědčí o tom, že patříte mezi pozorné posluchače Rádia Retro. Píšete o něm jako o stanici, a tady je příčina celého nedorozumění. O bližší vysvětlení jsem požádal dramaturga Tomáše Černého, který má na starosti tvorbu obsahu Rádia Retro.

Rádio Retro není jednou ze stanic Českého rozhlasu, ba ani jednou z těch digitálních. Rádio Retro je tematický internetový stream Českého rozhlasu, jehož jednotlivá vydání jsou časově omezena. Jde pokaždé o zvukovou smyčku o délce 28 hodin, kde pořady stále dokola rotují. Po určité době (dosud to býval měsíc až dva, někdy i déle) se smyčka z vysílání stáhne a čeká se na další příležitost k uvedení jiného tématu. Nejde tedy o kontinuální program, ale o nárazová "speciální vydání". Vzhledem k tomu, že pro Rádio Retro byla vyvinuta distribuční síť a je problematické ji „vypínat“ a pak zase „zapínat“, vyplňuje mezičas hudba, opět tematicky vybraná, ale nikoli vytvářející ekvivalent jednotlivých vydání Rádia Retro. Je to pouze výplň pro distribuční kanál Rádia Retro.

Český rozhlas vyvíjí maximální snahu nabídnout posluchačům co nejzajímavější obsah v co nejširším spektru, což nutně doprovází řada kompromisů. Jedním z nich je právě střídání strukturovaných tematických bloků s hudebními plochami na streamu Rádia Retro. Důvodů tohoto stavu je řada, od legislativních až po finanční a personální.

Rád bych Vás informoval, že již 1. března budete moci na Rádiu Retro poslouchat po dobu zhruba jednoho měsíce další tematický blok, tentokrát zaměřený na „sedmičkové“ roky. V tomto programu najdete řadu slovesných nahrávek publicistického, ale i literárně-dramatického charakteru.

Věřím, že mou odpověď přijmete s pochopením.

Srdečně zdraví

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio