Program Radiožurnálu a Plusu

5. říjen 2016

Snaha o maximální aktuálnost vylučuje možnost sestavení přesného programového přehledu v předstihu čtrnácti dnů.

Dobrý den, pane Pokorný.

zajímalo by mě jako posluchače Českého rozhlasu, proč je program na Radiožurnálu a Plusu neaktuální. Poslouchám pouze Český rozhlas a chci znát program alespoň týden dopředu. Dvojka a Vltava problém není. Ale hosté na v Dopoledním či Večerním Radiožurnálu nebo Hovorech na Plusu bohužel nejsou dopředu známi. Proč? Kdysi tak bývalo a já dával echa přátelům, aby zajímavé hosty v daném čase poslouchali. A ještě by mě zajímalo - plánuje ČRo větší spolupráci s Janou Klusákovou? Přece jen této ikony je málo v éteru. Jednou měsíčně Hovory a "jen" soutěž v Knížkách Plus je nedostačující. Proč nevyužít noblesy a profesionality?

Díky za odpovědi.

S pozdravem

věrný posluchač Roman Bednář, Třebenice

<hr/>

Vážený pane Bednáři,

otázkou přesnějších programových informací zpravodajských stanic Českého rozhlasu jsem se intenzivně zabýval jako šéfredaktor Týdeníku Rozhlas. Když pominu argumenty, které jste uvedl a které jsou zajímavé pro mne jako posluchače, je tu i zájem rozhlasového programového časopisu přinášet co nejširší a nejpodrobnější informace o tom, co mohou posluchači očekávat.

Přestože jsem se této věci opravdu poctivě věnoval, nepodařilo se mi nalézt přijatelný kompromis. Musel jsem uznat, že zájem zpravodajců nabídnout posluchači právě takové hosty, kteří je důležití v aktuální hodinu nebo den, je nadřazen zájmu šéfredaktora přinést svým čtenářům v předstihu čtrnácti dnů přesný programový přehled. Musel jsem vzít na vědomí patrně definitivní a neodstranitelný rozdíl mezi stanicemi tzv. titulkovými (které svůj program připravují v předstihu a mohou o něm referovat, viz Vltava, Rádio Junior, D-dur nebo Dvojka), a tzv. proudovými, které svůj program budují na základě nepředvídatelných událostí. Proto jsem musel rezignovat i na jména hostů v Dopoledním Radiožurnálu a podobně.

Je mi to líto, jak jsem napsal, z dvou důvodů: osobního i pracovního. Ale argumenty pracovníků zpravodajských stanic chápu. Stále ale přetrvávají moje výhrady k tomu, že ČRo Plus v dostatečném předstihu neoznamuje obsah předtáčených pořadů typu Historie Plus, Jak to bylo doopravdy apod. Naše kritické postřehy jdou tedy stejným směrem a já bezpochyby naleznu vhodnou příležitost, jak je sdělit šéfredaktorovi stanice Ondřeji Nováčkovi.

Co se týče paní Jany Klusákové, podle jejího sdělení bude mít Hovory dvakrát měsíčně a dále se bude podílet na přípravě pořadu Knížky Plus. O dalších aktivitách zatím nemám zprávy, ale soudím stejně jako Vy, že pro dámu jejího rozhledu a erudice by Český rozhlas mohl nalézt i další uplatnění.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio