Publicistika a komentáře

3. březen 2017

Publicistické žánry jsou z podstaty věci spjaty se subjektivním nazíráním na svět, proto je nutno snahu veřejnoprávního média o vyváženost, objektivitu a názorovou pluralitu hodnotit v souhrnu všech publicistických textů v delší časové řadě.

Vážený pane doktore,

včera a dnes jsem ve vyslání ČRo Plus slyšel dvě relace, na které cítím potřebu reagovat. První byl pořad pí Veroniky Sedláčkové, kde hovořila se dvěma hosty – pí Faltovou, ředitelkou jakési agentury pro uprchlíky, a p. Ševčíkem, který „proslul“ sloganem, že v jeho restauraci se pro migranty nevaří a stop islámu. Druhou relací byl dnes ranní komentář Ivana Hoffmanna, který mne opravdu zaskočil.

To, co měly obě relace společného, byla nejen naprostá neinformovanost o problematice muslimské migrace, ale především využívání sociotechniky demagogie, spočívající v uvádění logických, resp. pravdivých informací v nelogických, resp. nepravdivých souvislostech. Jak pan Hoffmann, tak pí Sedláčková buď islámské svaté texty nikdy nečetli, nebo je četli a vědomě dezinformují posluchače. Pan Hoffmann i pí Sedláčková zde manipulují s veřejným míněním též pomocí účelově prezentovaných polopravd a pí. Sedláčková užívala vůči p. Ševčíkovi manipulativních a v dané souvislosti nekompetentních dotazů. Nepamatuji si všechno, ale pokusil jsem se mé výhrady shrnout v příloze.

Jsem přesvědčen, že pro svobodné rozhodování občanů je nezbytné šíření nezkreslených, pravdivých a úplných informací, zasazených do reálných, pravdivých a racionálních souvislostí. Právě to v obou relací zcela absentovalo. Všechna mnou uváděná fakta jsou ověřitelná.

V úctě

MUDr. Miroslav Krejčí

<hr/>

Vážený pane doktore,

omlouvám se Vám za prodlevu v přípravě odpovědi na Vaši připomínku. Z přiložených vyjádření plyne, že se pracovníci Českého rozhlasu Vaším dopisem zodpovědně zabývali. Z vyjádření komentátora Ivana Hoffmana i šéfredaktora Českého rozhlasu Plus Ondřeje Nováčka je zřejmé, že jsou si vědomi řady souvislostí, jež plynou z každého veřejného vystoupení v Českém rozhlase, včetně rizik s tím spojených. Upozorním zejména na obtíže spojené s přijímáním publicistických příspěvků ve vysílání média veřejné služby. Publicistické žánry jsou z podstaty věci spjaty se subjektivním nazíráním na svět, proto je nutno snahu veřejnoprávního média o vyváženost, objektivitu a názorovou pluralitu hodnotit v souhrnu všech publicistických textů v delší časové řadě. Tak si počíná například Rada Českého rozhlasu, když zadává analýzy publicistických pořadů či vybraných témat v období několika měsíců apod.

Zpravodajství Českého rozhlasu by mělo splňovat přísná měřítka objektivity a pravdivosti, doložitelnosti informací z důvěryhodných zdrojů.

Váš dopis je zcela jistě cennou zpětnou vazbou, svědčící o tom, že pořady Českého rozhlasu mají pozorné a vzdělané posluchače, kteří od pracovníků Českého rozhlasu žádají odpovídající profesionální výkony ve shodě s Kodexem ČRo.

Přikládám vyjádření Ivana Hoffmana a Petra Nováčka a věřím, že je přijmete stejně jako mou odpověď s pochopením.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

<hr/>

Vážený pane doktore,

děkuji za Váš podnětný e-mail. V mnoha věcech s Vámi souhlasím, nicméně některé body Vaší argumentace bych rád okomentoval. Především musím odmítnout, že Ivan Hoffman a Veronika Sedláčková projevili neinformovanost o problematice muslimské migrace. Oba mí kolegové toto téma průběžně sledují a před vysíláním vždy studují nejnovější materiály z mnoha dostupných zdrojů. Oba pořady jsem slyšel a neshledal jsem u těchto autorů nedostatky. Podle mého názoru nepostupovali podle „sociotechniky demagogie, spočívající v uvádění logických resp. pravdivých informací v nelogických, resp. nepravdivých souvislostech,“ jak píšete. Ivan Hoffman ve svém komentáři nastínil svůj pohled na problematiku a to je výsostné právo každého komentátora, samozřejmě při respektování faktů. Tento rámec podle mého názoru Ivan dodržel. Hodnotící soud je vždy subjektivní a není ze své povahy podrobitelný důkazu pravdy. Pravidla pro komentáře detailněji určuje Kodex Českého rozhlasu, stejně tak pro diskuze typu Pro a proti Veroniky Sedláčkové. Kodex je pro nás závazný a jeho dodržování je kontrolováno Radou Českého rozhlasu. Z Kodexu bych rád vyzvedl ještě následující tři body, které Vám možná dají odpověď na to, proč zmíněný komentář i pořad byly koncipovány právě tak, jak byly:

"Český rozhlas především…

c) Podporuje soudržnost společnosti a integraci všech jednotlivců, skupin a společenství zvláště se vyvaruje kulturní, sexuální, náboženské, rasové či politické diskriminace a společenské segregace.

d) Představuje fórum pro veřejnou diskusi, v níž je možno vyjadřovat široké spektrum názorů a hledisek.

h) Odráží rozmanitost filozofických koncepcí a náboženských vyznání ve společnosti, aby napomohl vzájemnému porozumění a toleranci a podporoval soudržnost mnohonárodnostní a multikulturní společnosti."

Věřte, že naší snahou je nabízet posluchačům co nejkvalitnější vysílání. Nařčení z uvádění polopravd a z manipulování veřejným míněním principiálně odmítáme.

Mgr. Ondřej Nováček, šéfredaktor ČRo Plus

Dále připojuji vyjádření Ivana Hoffmana.

<hr/>

Dobrý den pane doktore,

pan šéfredaktor byl tak laskav, že mi poslal Vaši reakci na příspěvek pro rozhlas Plus „Strach z islámu“. Předesílám, že jsem mizerný diskutér, navíc s tím, co píšete, buďto souhlasím, anebo to chápu. Potíž s poznámkou, která má 2000 znaků s mezerami, respektive dvě a půl minuty je v tom, že je nevyhnutelně povrchní. Nekladl jsem si za cíl islám pranýřovat ani propagovat, omezil jsem se na konstatování, že strach z něj je realitou, přes kterou nejede vlak. Že jde o strach „neopodstatněný“, jsem nenapsal a ani o tom nejsem přesvědčený. Znám ovšem i několik lidí, kteří s muslimy učinili zkušenost pozitivní, a když nechceme přemýšlet v kategorii kolektivní viny, poctivé je myslím položit si i otázku, jaký má být náš vztah těm hodným, mírumilovným a integrovaným, kteří nás mají rádi… Jinak Vás ujišťuji, že ode mne nešlo o „sociotechniku demagogie“, že pouze obyčejně přemýšlím nahlas s tím, že jde o jeden pohled z mnoha a u vědomí, že nemám patent na rozum, si nečiním nárok na víc než vložit dílek do pestré mozaiky názorů.

V dokonalé úctě Ivan Hoffman

Spustit audio