Původní znělka Meteoru

21. červen 2017

Během příštího roku může přijít čas na důkladné zvážení toho, zda by jistá část programu neměla zdůraznit svou hodnotu i příklonem k původním znělkám jako značce kvality.

Dobrý den, vážený pane doktore,

jen jsem se chtěl zeptat, zda a za jakých podmínek by bylo možné obnovit znělku Meteoru, který je vysílán každou sobotu po osmé hodině. Znělka, která byla vysílána více jak padesát roků, byla změněna na základě vyhodnocení situace již bývalého generálního ředitele.

Věřím, že je možné situaci přehodnotit a vrátit „naši úžasnou znělku“. Tímto prosím pana generálního ředitele Českého rozhlasu Mgr. René Zavorala o přímluvu.

S pozdravem a přáním krásného dne

Bc. Jaroslav Vařejčka


Vážený pane Vařejčko,

děkuji Vám za dotaz, který svědčí o tom, že máte smysl pro tradici, jejíž hodnota s časem roste. Zvuková grafika je obecně vzato „obal“ a jeho umělecké provedení se mění se změnami dobového vkusu, ale existují výjimky, jimž je možno dnes už bez rozpaků říkat značky. Takovou značkou je znělka Hajaji stejně jako třeba Kolotoče nebo Vámi zmíněného Meteoru.

Některé tradiční znělky se vysílají v původní podobě (například Hajaja), jiné prodělaly drobný zvukový vývoj, ale stále respektují původní podobu. Zdá se, že během příštího roku může přijít čas na důkladné zvážení toho, zda by jistá část programu, kterou můžeme nazvat rodinným stříbrem, neměla zdůraznit svou hodnotu i příklonem k původním znělkám jako značce kvality. Úvahy tohoto typu budou souviset s dalšími strategickými záměry vedení stanice.

Je dobře, že jste mi svůj názor napsal. Už jsem s ním seznámil šéfredaktora Dvojky Martina Gromana, je to podle mého názoru užitečná zpětná vazba.

Přeji Vám krásné letní dny a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio