Rádio pro příjem DVB-T2 zvuku

2. květen 2018

Popisovaný přístroj by bylo možné vyrobit s využitím dostupných prvků.

Vážený pane ombudsmane,

jaký si mám pořídit radiopřijímač na noční stolek, do kterého si zapojím televizní anténu, naladil si třeba ČRo Plus a poslouchal jako v televizi? Což v normálním radiopřijímači není možné naladit.

Prosím o Vaši radu, u pana Googla jsem nepochodil.

Děkuji a zdravím z Dobromilic

Jaroslav Rudyk

<hr/>

Vážený pane Rudyku,

je mi líto, že Vám nemohu poskytnout jednoduchou a účinnou radu, jak si takový přijímač, o kterém píšete, pořídit. Po konzultaci s odborníky na distribuci a příjem signálu v Českém rozhlasu musím bohužel konstatovat, že rozhlasový přístroj pro příjem standardního digitálního vysílání DVB-T (DVB-T2) se nevyrábí.

Existuje možnost pro člověka znalého techniky vyrobit si takový přístroj s využitím dostupných prvků. Zde budu reprodukovat rady příslušných odborníků, aniž bych byl schopen takovou radu osobně ověřit. Je k tomu zapotřebí zakoupit set-top-box (nejlépe již pro DVB-T2) s analogovým audio výstupem (většinou bývá jen výstup HDMI). Tento výstup přes kabelovou redukci (která by se asi musela vyrobit individuálně) by se připojil do zesilovače nebo do reprosoustav pro PC, které již zabudovaný zesilovač mají. V případě, že byste se pro takovou možnost rozhodl, doporučuji Vám obrátit se na techniky v servisu radiopřijímačů nebo televizorů. Pokud byste tak učinil, můžete jim nabídnout konzultaci s odborníky na tuto oblast v Českém rozhlase, kterou Vám rád zprostředkuji.

Přeji Vám co nejčistší poslech i s využitím přístrojů, které máte k dispozici, a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio