Rádio Retro a čtvrtletník Vltavy

17. březen 2017

Rádio Retro je tematický internetový stream Českého rozhlasu zpravidla v délce 28 hodin. Čtvrtletník stanice Vltava je členům pravidelně zasílán.

Dobrý den,

vysílání Českého rozhlasu se pro mě omezilo na Vltavu, protože poslouchat neustálé poučování na Dvojce mě irituje, nejvíc snad vysílání pro děti večer. Rádio Junior se dá naladit jinde a digitální poslech už snad není pro nikoho problémem.

„Někdo“ zlikvidoval Rádio Retro, zajímalo by mě, kdo a proč.

Obávám se, že po změně šéfredaktora bude i ta Vltava za chvíli neposlouchatelná. Také bych ráda věděla, jestli mám i nadále platit roční příspěvek klubu Vltava, protože „papírový“ časopis patrně přestal existovat.

Děkuji za odpověď na tento mail.

Marie Bártová, Brno

<hr/>

Vážená paní Bártová,

rád bych Vám objasnil princip, na němž je postaven koncept Rádia Retro. Podstatné je, že Rádio Retro není jednou ze stanic Českého rozhlasu, ba ani jednou z těch digitálních. Jedná se o tematický internetový stream Českého rozhlasu, jehož jednotlivá vydání jsou časově omezena. V zásadě je to zvuková smyčka o délce 28 hodin, kde pořady stále dokola rotují. Dramaturg Rádia Retro Tomáš Černý dále uvádí: "Po určité době (dosud to býval měsíc až dva, někdy i déle) se smyčka z vysílání stáhne a čeká se na další příležitost k uvedení jiného tématu. Nejde tedy o kontinuální program, ale o nárazová "speciální vydání". Vzhledem k tomu, že pro Rádio Retro byla vyvinuta distribuční síť a je problematické ji "vypínat" a pak zase "zapínat", vyplňuje mezičas hudba, opět tematicky vybraná, ale nikoli vytvářející ekvivalent jednotlivých vydání Rádia Retro. Je to pouze výplň pro distribuční kanál Rádia Retro."

Od dnešního dne (1. 3. 2017) můžete na Rádiu Retro poslouchat komponovaný program věnovaný „sedmičkovým rokům“, tedy událostem, které se odehrály v letech zakončených číslovkou 7.

Na Váš dotaz týkající se Klubu Vltava jsem si vyžádal vyjádření Lenky Pitronové ze stanice Vltava. Její odpověď cituji:

Čtvrtletník stanice Vltava stále existuje a členům ho vždy na začátku března, června, září a prosince rozesíláme.

Poslední čísla naleznete zde: http://www.rozhlas.cz/vltava/klub/. Je možné, že máme od paní posluchačky chybnou adresu, rádi opravíme. Stačí napsat na adresu: klub.vltava@rozhlas.cz.

Věřím, že Vás mé odpovědi přesvědčily o tom, že se Český rozhlas reakcím posluchačů řádně věnuje. Pokud byste měla další otázky, obraťte se na mne, rád je podle svých možností zodpovím.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio