Ranní lidové písně

6. září 2016

Lidová tvorba, slovesná i hudební, formuje identitu každého národa. Dvojka chystá pro své posluchače nové pořady s touto tematikou.

Dobrý den, již dlouho se obírám myšlenkou, když národ málo zpívá, že by možná stálo za úvahu každé ráno kolem 7–7.30 hod. zahrát lidovou písničku, ale takovou, co známe všichni ze školy. Např.: Vyletěla holubička ze skály, Horo, horo, vysoká jsi, Beskyde, Beskyde atd.

Zdá se mi, že velmi chybí mile si zazpívat písničky z dětství, třeba společně s dětmi, než půjdou do školy. A my starší si rádi osvěžíme texty a potěšíme duši.

A samozřejmě jsem už vymýšlela znělku (napadla mě z filmu Marečku, podejte mi pero: "Zazpívejme si…“). Také jsem přemýšlela, že možná by bylo dobré pět písniček (Po – Pá) opakovat dva týdny po sobě, ať se procvičíme. Ale skutečně jen ty velmi známé ze školního zpěvníku asi pro 3. – 4. ročník základní školy.

Nezlobte se za dlouhý dopis, ale mám to v hlavě už dlouho a myslím, že zpívání prostinkých písniček nám chybí pro potěšení na duši.

Díky za zvážení mého "nápadu".

Milena Zámečníková

<hr/>

Vážená paní Zámečníková,

děkuji Vám za dopis, který přichází ve správnou dobu. Právě nedávno jsem při jednání s novým šéfredaktorem Dvojky Martinem Gromanem získal informaci, že Dvojka chystá pro své posluchače na každé ráno zařazení jedné lidové písničky, a tuto zprávu mi potvrdila programová ředitelka Českého rozhlasu Eva Hazdrová Kopecká. Váš dopis obsahuje konkrétní náměty, které rád předávám zmíněným programovým pracovníkům, jistě se všech písniček, které jste jmenovala, ve vysílání dočkáte.

Jsem stejně jako Vy přesvědčen, že lidová tvorba – slovesná i hudební – formuje identitu každého národa a rozhlas veřejné služby by měl dbát na její předávání dalším generacím. Proto vítám i další počin nového vedení Dvojky – pořad, v němž se bude představovat folklor v tom nejširším slova smyslu, od lidové písně až po městský folklor. Bude to zajímavá konfrontace tradičních forem a jejich života v moderní době.

Věřím, že Vás moje odpověď potěšila. Přeji Vám vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio