Rozdíl mezi Čechami a Českem

20. leden 2017

Název Čechy je vyhrazen pro jednu z historických zemí Koruny české, jež dnes spolu s Moravou a částí Slezska tvoří Českou republiku.

Už mám dost toho, že se v celostátním rozhlasu užívá pro celý stát názvu Čechy místo Česko! Včera ráno jsem odcházel z domu a k večeru se vracel a na Dvojce byl jeden a tentýž příspěvek na téma, jak ve Švýcarsku je dobrá přímá demokracie, ale to v Čechách… A to není jen tento případ, každý den je to několikrát. Už ani nevím, kdy se v předpovědi počasí mluví o Čechách jako Česku a kdy Čechy představují opravdu západ republiky.

Kdybych tam byl já, tak bych to u redaktorů a blízkých spolupracovníků penalizoval! Je to stejné, jako když se místo názvu státu Nizozemsko užívá Holandsko, které je jen jeho částí, i když asi dominantní. Nebo stejný případ je záměna (Velké) Británie za Anglii, která je také jenom částí, a proto se Skotové tak durdí. Stejné to bylo u nás se Slovenskem, a nyní je to zase Morava a Slezsko!

Miroslav Miler

<hr/>

Vážený pane Milere,

děkuji Vám za připomínku k nesprávnému používání názvu Čechy. Naprosto s Vámi souhlasím. Jako šéfredaktor Týdeníku Rozhlas i redaktor mnoha knižních publikací jsem tuto chybu nejednou opravoval. Vaše argumentace je správná: název Čechy je vyhrazen pro jednu z historických zemí Koruny české, jež dnes spolu s Moravou a částí Slezska tvoří Českou republiku. S názvem Čechy nelze ztotožňovat tradiční pojem České země, Česko nebo Česká republika.

Jsem si jist, že Oddělení vzdělávání, jež má v Českém rozhlase na starosti jazykovou kulturu pracovníků ČRo, tuto zásadu na svých školeních zdůrazňuje, a pro jistotu Vaši připomínku tomuto oddělení předávám. Problém může nastat v případě, že na mikrofon Českého rozhlasu promlouvá živě host, v jehož spontánním projevu se mohou objevit nejrůznější prohřešky proti jazykové normě a také chyby významové. Cestou k nápravě je důsledné používání názvu Česko ve správném kontextu všemi zaměstnanci a spolupracovníky Českého rozhlasu.

S pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio