Rozhlas má budoucnost

21. říjen 2016

Při pohledu na statistiky prodeje zvukových knih je zřejmé, že rozhlasové umění zažívá rozkvět a že je součástí života značné části i mladých lidí.

Vážený pane Pokorný,

stěžoval jste si, že vám nikdo nenapíše, když se mu rozhlas líbí. Naše celá rodina si všimla, že s Vaším příchodem na pozici ombudsmana dochází výrazně ke zlepšení celého vysílání na všech stanicích a zejména na Dvojce. Ubylo programů, které se nedaly poslouchat, a pokud přelaďujeme na jiné stanice Českého rozhlasu, je tomu tak proto, že nás víc láká pořad, který vysílá Radiožurnál nebo Vltava. A pořad na Dvojce ve dvanáct hodin se dá už poslouchat, zejména když ho připravil Jan Kasal. Pokud se hovoří o tom, že rozhlas nemá budoucnost, pak u nás tomu tak není. Patnáctiletý vnuk si na mobilu poslouchá pořady z archivu a devítiletá vnučka si chodí s MP3 přehrávačem a poslouchá pořady z Radiotéky.

A jednu výtku mám. Nejsem ten posluchač, který Vám psal anonymně o vteřině. Ale mrzí mě, že se snažíte o čistotu češtiny, a ne už o správnost jednotky času. Už na střední škole mě učili, že jednotkou času je sekunda a vteřina je jednotkou úhlů.

Moc Vám děkujeme za Vaši práci, ředitel Českého rozhlasu měl s Vaší volbou dobrou ruku. A my jsme mu zrovna moc po jeho volbě nevěřili.

Václav Votruba

<hr/>

Vážený pane Votrubo,

děkuji Vám za milá slova, vážím si jich. Vaše pochvalné hodnocení pořadu Polední hrátky rád předám vedení stanice. Jsem stejného názoru jako Vy a řada dalších posluchačů, totiž že změna formátu poledního hudebního pořadu byla k lepšímu, protože umožňuje výběr z širšího hudebního spektra.

Vaše zkušenost s dětmi, které si našly cestu k poslechu, mne vede k obecnější úvaze o typologii vnímatelů mediálních obsahů. Můžeme je rozdělit na typ audiovizuální a auditivní. Ten druhý má dispozici k vnímání obsahu sdělovaného mluveným slovem a hudbou, tedy jednoduše řečeno rozhlasovými prostředky. Je to dispozice jako každá jiná, a je důležité ji podpořit a rozvinout, což se ve Vaší rodině bezpochyby podařilo. Mám stejné zkušenosti s vlastními dcerami, které odmala rády poslouchaly kazety a rádio a dnes je přirozenou součástí jejich života poslech z cédéček, empétrojek, iRadia a jiných platforem.

Při pohledu na statistiky prodeje zvukových knih je zřejmé, že rozhlasové umění zažívá rozkvět a že je součástí života značné části i mladých lidí, jen se mění způsob „konzumace“: z online poslechu na rozhlasových stanicích se často přesouvá do jiných technologií, ale podstata zůstává. A hlavně zůstává potřeba kvalitních dramaturgů, režisérů, herců, techniků, tedy rozhlasových tvůrců. O zájmu veřejnosti o tuto práci jsme se přesvědčili nedávno při vyhlašování vítězů ankety Neviditelný herec.

Vaši poznámku týkající se významového rozdílu mezi vteřinou a sekundou proberu na svém nadcházejícím setkání s pracovnicí Oddělení vzdělávání, jež má na starosti jazykovou kulturu v Českém rozhlase. Proto nechci předjímat, k jakému výsledku dospějeme.

Přeji Vám, vážený pane Votrubo, vše dobré a srdečně Vás zdravím.

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio