Rozhovor s Emilií Miluší Baco

28. leden 2022

Český rozhlas je povinen reflektovat společenské otázky v co nejširším názorovém spektru. Problém by nastal, kdyby na jeho vlnách zněly jen názory jedné strany.

Dobrý den,

píši Vám e-mail na popud Vašeho rozhovoru s Emilii Miluši Baco. 

Tento rozhovor dle mého názoru absolutně není vhodný pro veřejnost. Vlastně není absolutně vhodný vůbec. 

Moderní etický trénink se zaměřuje na pohodový vztah psa a jeho pána. Tyto metody, které tam trenérka popisuje, se používali za svazarmu, kdy trenéři neznali jiný způsob trénování, než takto lámat psa. Nejen že jej zlomíte psychicky, ale absolutně roztrhnete důvěru mezi psem k Vám.. Hraničí to až s týráním psů. Rozhodně existuje další jiných x způsobů, jak trénovat psa. Dle popisu byl pes vystrašen až reagoval agresí. Strach vygradoval až k tomu, že pes napadl majitelku. Ke strachovým psům se přistupuje rozhodně jinak než tak, že jej zlomíte tím, že jej zalehnete... 

Pokud tento rozhovor slyšeli například důchodci, kteří věří i reklamám v teleshopingu, nechci vidět, kolik problémových psů si tímto jednáním udělá.

Tyto metody, které paní popisuje se používali opravdu před x desítkem let a moderním trenérům teď sakra dlouho trvá, než veřejnosti vysvětlí, že takto se opravdu netrénuje a nebuduje pohodový vztah se psem.. Není dlouho, co jste měli na rozhovoru pana Roberta Zlochu. Po rozhovoru s ním bych čekala, že moderátorka rozhodně nebude paní přitakat v tom kdy řekne, že je vlastně správně položit psa na záda... 

Pro dobro všech psů v České republice prosím, stáhněte ze světa tento rozhovor, ať se nedostane do uší nezkušeného posluchače, který si tímto jednáním může vychovat opravdu nebezpečného psa nejen sobě ale i okolí!

B. G.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za upřímnou reakci. Po odvysílání pořadu, který zmiňujete, mi přišly tři dopisy s téměř totožným obsahem, tedy s kritikou postojů, jež zastává autorka knihy, kterou pozvala k mikrofonu Patricie Strouhalová. Omlouvám se proto, že ve své odpovědi využiji to, co jsem napsal dalším dvěma posluchačům.

To, že Český rozhlas pozval k mikrofonu autorku knížky o výchově psů, považuji za běžné a obhajitelné. Za běžné považuji i to, že s názory, které ve vysílání zaznějí, se řada odborníků nemusí ztotožnit. Český rozhlas je povinen reflektovat společenské otázky v co nejširším názorovém spektru. Problém by podle mne nastal, kdyby na vlnách veřejnoprávního Českého rozhlasu zněly jen názory jedné strany a jiné pohledy by se do vysílání nemohly dostat. Rychlou rešerší jsem zjistil, že názory, které zastáváte, se ve vysílání Českého rozhlasu objevují poměrně často, viz např. následující odkazy:

https://plus.rozhlas.cz/pokud-majitele-tvrde-pracuji-dokazou-zazraky-i-se-psy-co-maji-spatnou-genetiku-8549944 

https://dvojka.rozhlas.cz/klidne-si-vyberte-psiho-partaka-z-utulku-a-penize-vlozte-do-vychovy-radi-psi-8537756

https://dvojka.rozhlas.cz/co-delat-se-psem-ktery-je-knedlik-a-co-s-chrtem-ktery-uhani-za-srnkou-tobogan-na-8569108

https://www.irozhlas.cz/zivotni-styl/spolecnost/psi-trener-robert-zlocha-vycvik-psu_2108092102_ern

https://radiozurnal.rozhlas.cz/pes-se-muze-citit-uplne-jinak-nez-si-myslime-tvrdi-expert-co-znamenaji-konejsive-8324649

https://radiozurnal.rozhlas.cz/zvire-musime-brat-jako-partnera-sobe-rovneho-rika-specialista-na-trenink-zvirat-7602967

https://radiozurnal.rozhlas.cz/rudolf-desensky-cim-zlobivejsi-pes-tim-driv-me-zajima-7753017

https://dvojka.rozhlas.cz/psa-si-nevybirejte-podle-vzhledu-doporucuje-psi-psycholog-rudolf-desensky-8402501

https://radiozurnal.rozhlas.cz/se-psy-se-snazim-kamosit-nesouperim-s-nimi-rika-odbornik-na-problemove-psy-7181764

Nicméně Váš dopis jsem předal moderátorce pořadu Patricii Strouhalové i dramaturgovi Radiožurnálu Tomáši Černému jako užitečnou zpětnou vazbu s doporučením, aby mu věnovali pozornost.

S přáním klidného adventního času

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio