Rozhovor s Petrem Fialou ve Dvaceti minutách Radiožurnálu

16. říjen 2019

Moderátor má být vybaven příslušnými zdroji, působit korektně a slušně. Míra aservitity je u každého moderátora jiná, plyne z charakteristiky jeho osobnosti a je to tak v pořádku.

Dobrý den,

Reaguji na dnešní (24 září 2019) pořad Dvacet minut Radiožurnálu vysílaný v Českém rozhlase. Hostem byl předseda ODS Petr Fiala a pořad moderoval Tomáš Pancíř.

Jedna z otázek, kterou pan Pancíř položil panu Fialovi, se týkala kritiky vystoupení Gréty Thunbergové ze strany vybraných poslanců ODS. Nejen, že mne znepokojily nehezké komentáře poslanců a poslankyň ODS, které byly velmi negativně emotivní, ačkoliv sami vytýkali Grétě emotivnost projevenou na summitu, ale co mně znepokojilo daleko více, je reakce pana redaktora. Ten se bezmezně spokojil s odpovědí pana Fialy, ve které tvrdil, že oni si přece uvědomují důležitost životního prostředí a provedli nebo prosazují řešení, ale pouze ta rozumná. Po této odpovědi by přece profesionální reportér musel položit další, důležitou otázku, a to jaká tedy rozumná opatření má pan předseda na mysli?

Výsledky jejich rozumných řešení totiž vidíme všichni jasně okolo sebe a na vlastní oči. V současné době se potýkáme s nebývalými dopady klimatické změny v ČR, projevující se například úhynem 500.000 ha smrkových lesů v ČR, což představuje celou jejich polovinu! Borovicové lesy je následují. Dále můžeme zmínit kalamitní sucho, nízký stav podzemní vody, otrávenou půdu pesticidy atd.

Proto se ptám, kam se poděla profesionalita žurnalistů? Kde jsou oni hrdinové, kteří hlásali pravdu v roce 1968? Jsou seznámeni se zprávou vědců a klimatologů ve zprávě Mezivládního panelu pro změny klimatu, která dokládá, že již dnes ohrožuje klimatická krize schopnost Země uživit lidstvo?

Chci věřit, že reakce pana redaktora není jeho neprofesionalita ani jeho podjatost, ale pouze nevědomost. Nicméně na Vás apeluji, abyste v médiích, tím více ve veřejnoprávních, mluvili pravdu, chtěli po svých hostech, aby mluvili pravdu, a pokládali odvážné otázky.

A možná sneseme i nějaké emoce, protože nám nejde o nic méně důležitého než o život. :-)

Děkuji a přeji hodně zdaru

P. S.

_____________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dopis, který jste zároveň poslala dalším pracovníkům Českého rozhlasu. Jistě se shodneme, že mým úkolem není hodnotit, co si myslí jednotliví hosté u rozhlasového mikrofonu. Mé soukromé názory nejsou směrodatné a nesmějí ovlivnit můj úsudek. Podstatná pro mne v dané souvislosti je práce moderátora. Zde jsem neshledal zásadnější nedostatky. Pokud je u mikrofonu jeden host, moderátor veřejnoprávního rozhlasu má vystupovat jako zástupce nepřítomných oponentů, má být vybaven příslušnými zdroji, působit korektně a slušně. Míra aservitity je u každého moderátora jiná, plyne z charakteristiky jeho osobnosti a je to tak v pořádku. Tomáš Pancíř je zkušený pracovník Zpravodajství Českého rozhlasu a publicista, jistě mohl položit otázku, kterou jste zmínila, ale stejně tak mohl položit v jiných fázích rozhovoru řadu dalších otázek upřesňujících a rozvíjejících jiná prohlášení pana Fialy. Vždy záleží na konkrétních okolnostech. Absenci této otázky nepokládám za profesionální pochybení. Zde už šlo navíc o časovou tíseň, pasáž, o níž píšete, celý rozhovor uzavírala.

Závěr Vašeho dopisu vyzývá pracovníky Českého rozhlasu, aby mluvili pravdu. Dovoluji se proti tomu ohradit. Pracovníci veřejnoprávního Českého rozhlasu jsou vázáni přísnými edičními pravidly a etickým kodexem a nemohou si dovolit uveřejňovat nepravdivé výroky. K tomu je vypracována metodika ověřování informací určených pro Zpravodajství ČRo. Od zpráv je třeba oddělit publicistiku, tedy komentáře a rozhovory. Názory, které zde zaznějí, mohou být subjektivně zabarveny, protože reprezentují samotného mluvčího, jeho pohled na svět. Názor odlišný od mého ale není lež proti mé pravdě. Je to jen jiný názor, na který má jeho autor právo. Právě názorové střety jsou pro demokracii životně nezbytné a Český rozhlas má povinnost poskytovat pro takové střety prostor.

Souhlasím s Vámi, že problematika životního prostředí je nesmírně důležitá. Její význam ve společenské diskusi bude nadále vzrůstat a zcela jistě se na tom bude podílet i Český rozhlas.

S pozdravem a přáním pěkného víkendu

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio