Skladba hostů v pořadech ČRo

24. listopad 2020

Hosté v pořadech veřejnoprávního rozhlasu mají přinášet posluchačům podněty a zkušenosti z nejrůznějších oblastí politického, společenského, vědeckého a kulturního života.

Proč je v pořadu od 9:00 na Radiožurnálu zpěvačka a na Dvojce od 11:00 také zpěvačka? Copak jsme na tom tak špatně, že zajímaví lidé z jiných profesí než herec nebo zpěvák nejsou? Já vím, že jsou. Herci a zpěváci ať si v těchto pořadech dají do konce roku pauzu, letos jich bylo dost.

At se daří.

Z. C.

_______________________________________________________________________

Vážený pane,

souhlasím s Vámi, že by hosté v pořadech veřejnoprávního rozhlasu měli přinášet posluchačům podněty a zkušenosti z nejrůznějších oblastí politického, společenského, vědeckého a kulturního života. Vzhledem k tomu, že Český rozhlas má dvacet tři stanic, může poměrně přesně zacílit náplň programů jednotlivých stanic podle profilace a zájmů jejich cílových posluchačských skupin. Pro příklad - D-dur si zve osobnosti ze světa klasické hudby, Vltava kulturní publicisty, filozofy, spisovatele a představitele dalších uměleckých oborů, Plus politology, politické komentátory, výkonné politiky a v pořadech Leonardo také vědce a techniky. Mohl bych jmenovat dále, ale pro představu to jistě postačuje. Dvojka a Radiožurnál mají za cíl oslovit na rozdíl od výše uvedených co největší počet posluchačů, jimž nabídnou kvalitní zpravodajství a publicistiku, ale spolu s tím také hudbu středního proudu a tzv. lifestylové pořady, tedy pořady, v nichž se nejde do hloubky, neřeší se nic zásadního, vychází se vstříc většinovému vkusu. Proto v takových typech pořadů nalezneme větší počet mediálně známých herců a zpěváků. Je to daň za to, že si dané stanice ladí hodně lidí, kteří zároveň s tímto oddechovým programem vyslechnou i to, co na komerčních stanicích chybí. Abych byl spravedlivý, dramaturgie rozhovorů Lucie Výborné na Radiožurnálu nebo třeba pořadů Stříbrný vítr či Noční Mikrofórum na Dvojce je pestrá a herce či zpěváky zde najdete jen výjimečně. Nicméně uznávám, že pro jiné typy programů (Tobogan, Blízká setkání) je Vaše výtka namístě. Doporučuji proto Vaší pozornosti v době, kdy s hostem na Dvojce nebo Radiožurnálu nejste spokojen, některou z dalších stanic Českého rozhlasu.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio