Slovenské písničky na Dvojce

19. červenec 2019

Významnou část playlistu Dvojky tvoří písně z 80. a 90. let, kdy se slovenské písničky spontánně poslouchaly i v českém prostředí. Proto jsou u střední a starší generace slovenští interpreti oblíbení.

Dobrý den,

jsem pravidelný ranní posluchač stanice dříve Praha – nyní Dvojka, protože v kuchyni rodinného domu tuto stanici poslouchala maminka mé manželky a naladění zůstalo, přestože rádia se měnila. Když přijdu vařit snídani, obědvat i večeřet zapínám rádio, pokud ho ještě nepustila manželka a v brzké době se ozve píseň v jazyce slovenském nebo Helenka Vondráčková. Je sice moje vrstevnice, ale NE oblíbenkyně. V mládí jsem platonicky miloval Martu Kubišovou a vystřihoval si její fotky z Mladého světa.

Ptám se, proč každou hodinu na této stanici musí zaznít 1x slovenská písnička a 1x „Rodinné stříbro“ - Helenka ? Je to proto, že před lety si prý stěžoval manžel Helenky V. na Český rozhlas, že ji málo hraje Dvojka a stížnosti bylo vyhověno?  U slovenštiny tomu rozumím ještě méně, společný stát již dlouho nejsme. Dnes po poledních zprávách následovala hned slovenština Miro Žbirky. Proti dalšímu hudebnímu výběru nemám jiné připomínky.

V pokoji jsem měl do nedávna naladěnu stanici č. 2 - Radiožurnál a při slovenštině přepínal na vedlejší stanici v ovladači č. 1 nebo 3. Před pár měsíci ovladač zmizel a při slovenštině jsem přeladil na stanici č. 5, pak 6, 7…. Víte, kde jsem se zastavil? Několik týdnů mi hraje rádio Beat a na pc si nastavuji ČR Plus.

Zopakuji otázku - Proč každou hodinu na stanici Dvojka musí zaznít 1x slovenská písnička, obvykle jako první a 1x „Rodinné stříbro“ - Helenka ?

Děkuji za odpověď.

S přáním pěkného dne

J. L.

__________________________________________________________________

Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za konkrétní dotazy. Konzultoval jsem je s hudebním dramaturgem Dvojky Petrem Koženým. Ve své odpovědi vycházím mj. z informací o aktuálním hudebním formátu této stanice. Jeho poměrně významnou část tvoří písně z osmdesátých a devadesátých let, které mají posluchači v oblibě. V tomto období se slovenské písničky spontánně poslouchaly i v českém prostředí, hrály je rozhlasové i televizní stanice, proto jsou u střední a starší generace slovenští interpreti oblíbeni. Nasazení slovenských písniček do playlistu Dvojky vyplývá tedy z preferencí jejích posluchačů. K tomu je třeba dodat, že každý titul, o jehož zařazení se uvažuje, prochází testy, při nichž zástupci cílové skupiny hodnotí navrhované písničky podle toho, jestli se jim líbí, chtěli by je slyšet opakovaně, nemají k nim žádný vztah, nelíbí se jim a podobně. Playlist se pravidelně obměňuje, nic není definitivní. Rozhodně nejde o nějaké nařízení "shora", vychází se z toho, co mají posluchači rádi. Koneckonců pořad Miroslava Žbirky Mám rád, který se vysílá každou sobotu dopoledne, byl přijat velmi příznivě.

Váš druhý dotaz se týkal četnosti písní Heleny Vondráčkové v programu Dvojky. Selektor, hlídající zastoupení jednotlivých zpěváků, žánrů, jazyků atd., je nastaven tak, že během 24 hodin se písnička Heleny Vondráčkové objeví ve vysílání jednou až dvakrát. Může se stát, že někteří interpreti včetně Heleny Vondráčkové se v některém dnu objeví ve vysílání častěji, pokud si jejich písničku vyberou do svých komponovaných pořadů např. zmíněný Miroslav Žbirka, Miloš Skalka, Josef Melen, Václav Kopta a další autoři vlastních komponovaných písničkových pořadů. Ale i tak by to znamenalo jednu písničku v daném dnu navíc, zcela jistě se její písně ani písně jiných stálic české populární hudby neobjeví ve vysílání každou hodinu. Při množství oblíbených zpěváků a zpěvaček to není ani technicky možné.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio