Špatné zprávy ve zpravodajství

9. prosinec 2016

Teoretikové médií vysvětlují zvýšený počet špatných zpráv ve zpravodajství tak, že zpráva musí obsahovat novou informaci, kterou je velmi často právě upozornění na vybočení z běžného řádu věcí.

Dobrý den,

píši Vám jako bývalý pravidelný posluchač Radiožurnálu.

Bývalý proto, že jsem před nedávnem poslouchal Radiožurnál (při cestě do školky se synem – okolo sedmé) a musel jsem přeladit, protože jste pro mě z nepochopitelných důvodů vysílali připomenutí výročí nějaké lodní katastrofy.

Dnes jsem ho při stejné příležitosti zapnul znovu a slyším reportáž z nemocnice, kde se ptáte pacientů, jestli se nebojí, že je zabije nějaký doktor nebo sestřička – opět připomínka tragické události heparinového vraha. Opravdu si v rozhlase myslíte, že se v současnosti děje málo špatných věcí, a když nějaká není po ruce, tak je dobré připomenout ty špatné z minula? Já ne!

S pozdravem Ing. Jan Tvaroh

<hr/>

Vážený pane inženýre,

děkuji Vám za vyjádření názoru na dramaturgii příspěvků ve vysílání Radiožurnálu. Souhlasím s Vámi, že ve zpravodajství se velmi často objevují témata s negativními konotacemi. Vzniká tak rozpor mezi světem kolem nás, který vnímáme jako převážně klidný a racionálně fungující prostor, a jeho obrazem ve sdělovacích prostředcích. Tento nesoulad vysvětlují teoretikové médií tak, že zpráva musí obsahovat novou informaci – a tou je právě velmi často upozornění na vybočení z běžného řádu věcí.

Zpravodajský nebo publicistický příspěvek o tom, že se nic zvláštního nestalo, že v obchodech se prodává a autobusy jezdí – jistě chápete, že to formuluji v nadsázce –, žádný profesionální editor nepustí do vysílání nebo na stránky novin. Zato zprávu o tom, že obchody kvůli státnímu svátku zavřou nebo že autobus měl nehodu, je oním vybočením z běžného stavu věcí, jež stojí za zaznamenání. Tím vzniká paralelní svět zpravodajství, v němž se negativní informace vyskytují v nápadně velkém množství. Byly samozřejmě činěny pokusy, jak tomu čelit – pravidelně se opakují snahy zavést rubriku tzv. bílých zpráv, tedy vysloveně pozitivních informací, ale zatím se všechny takové iniciativy setkaly s nepatrnou odezvou čtenářů a posluchačů, kteří od zpravodajství očekávají právě informace o tom, co nevědí, a nikoli konstatování dobře známého stavu.

Tento vztah médií a jejich uživatelů by si zasloužil podrobnější úvahu. Je nepochybné, že stálý přísun negativních informací může působit na některé čtenáře nebo posluchače neblaze, ale je velmi obtížné poradit v takovém případě něco jiného než přeladit na jinou stanici, v daném případě například z Radiožurnálu na Vltavu, kde v čase, který jste uvedl, zní Ranní mozaika, tvořená klidnou hudbou a příspěvky z kulturního života.

Veřejnoprávní Český rozhlas dbá na to, aby v jeho vysílání byly zastoupeny i takové tematické okruhy, jež se do agendy jiných mediálních společností dostávají jen velmi zřídka. Mám na mysli například soustředěnou pozornost informacím o nových trendech ve vědě, technice, uměleckých oborech, publicistické řady dokumentů Dobrá vůle o lidech, kteří nemyslí jen na sebe, a podobně. Věřím tedy, že Vám pohled do programů jednotlivých stanic umožní vybrat si pro příště k poslechu takovou stanici Českého rozhlasu, s níž Vám i Vašemu synovi bude příjemně.

S přáním klidných adventních dnů

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio