Spojení hudby s obsahem pořadů

8. únor 2017

V současné době vedení Dvojky umožňuje redaktorům a moderátorům volbu hudebního doprovodu podle toho, jakého hosta si zvou do vysílání a jakým tématům se hodlají věnovat.

Dobrý den, přimlouval bych se za to, aby po zajímavé delší reportáži z určité země následovala i písnička z této země. To co v určité době dělal pořad Zápisník zahraničních zpravodajů.

Díky moc.

Richard Kasprak

<hr/>

Vážený pane Kaspraku,

děkuji Vám za připomínku k hudební dramaturgii Českého rozhlasu. Zatímco ve vysílání Radiožurnálu asi změna hudební dramaturgie není reálná (je to proudová stanice a ta má své zákonitosti), na Dvojce bych spolu s Vámi očekával vývoj k větší vnitřní provázanosti mluveného slova a hudebního doprovodu. Důvody jsou jasné, sám si dobře pamatuji, jak jsem oceňoval například různobarevnost Zápisníku zahraničních zpravodajů i po hudební stránce. Ovšem v některých časových segmentech na Dvojce stále hudbu vybírá selektor a tam může nastat problém, na který upozorňujete. Ze svých diskusí s vedením stanice vím, že má snahu změnit vysílací praxi tak, aby si každý redaktor či moderátor mohl zvolit hudební doprovod podle toho, jakého hosta si zve do vysílání a jakým tématům se hodlá věnovat. Jistě to nepůjde stoprocentně (jako příklad bych uvedl hudební doprovod pořadu, v němž vystupuje ombudsman ČRo – tam je možné nechat výběr na selektoru), ale v případech, kdy jsou hosty například hudebníci, by se nemělo stávat, že bude znít výhradně hudba jejich „konkurentů“, kdežto z jejich tvorby nezazní nic. V této věci jsme ve shodě a Váš dopis je novou inspirací, abych na tento princip i nadále upozorňoval.

Se srdečným pozdravem

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio