Sponzorské vzkazy ve vysílání

10. březen 2023

Pokud zadavatelé splní zákonem stanovené podmínky, Český rozhlas k nim přistupuje stejně, ať jsou to výrobci či distributoři, nebo třeba majitelé mediálních domů.

Dobrý den,

mám dotaz ohledně spozorování pořadů televize Prima Českým rozhlasem Dvojka.

V poslední době jsem si všimla, že "spoznorem" některých pořadů na TV Prima je Český rozhlas Dvojka, což mě docela překvapilo.

Domnívám se, že Český rozhlas je placen z koncesionářských poplatků, které by měly sloužit k zabezpečení chodu a tvorbě programů Českého rozhlasu.

TV Prima je soukromá tv stanice, která má příjem především z reklam placených soukromými společnostmi.

Jako nucený koncesionář Českého rozhlasu se tedy divím, proč veřejnoprávní instituce spoznozuje soukromou televizní stanici.

Píšu "nucený" koncesionář - Český rozhlas po všech "inovacích" které proběhly v posledních letech, se nedá poslouchat.

Děkuji za vysvětlení,

S pozdravem

D. M.

_______________________________________________________________________

Vážená paní,

děkuji Vám za dotaz. Přítomnost reklam ve vysílání Českého rozhlasu upravuje zákon, který stanoví maximální časový limit na tři minuty denně na celoplošné stanici ČRo. Ve srovnání s komerčními stanicemi je to nepatrný zlomek. Zákonodárci možnost vysílání reklam zdůvodnili tím, že Český rozhlas potřebuje alespoň minimální finance na činnost nesouvisející bezprostředně s přípravou a vysíláním programu (např. propagace).
Pokud zadavatelé splní zákonem stanovené podmínky, Český rozhlas k nim přistupuje stejně, ať jsou to výrobci či distributoři, nebo třeba majitelé mediálních domů.

V daném případě šlo o tzv. sponzorský vzkaz, což je často využívaná forma komerčního sdělení. Nasazen byl od 25. 12. do 31. 12., v současné době se tedy již nevysílá. Není to tak, že by veřejnoprávní rozhlas sponzoroval soukromou televizní stanici, ale přesně naopak, tato soukromá stanice zaplatila Českému rozhlasu za to, že v jeho vysílání zazněl odkaz na existenci této stanice formou sponzorského vzkazu.

S díky za pochopení a s přáním všeho dobrého v novém roce

PhDr. Milan Pokorný, Ph.D., ombudsman Českého rozhlasu

Spustit audio